Μερικές αλήθειες για το τρέξιμο

ίναι αρκετές οι φορές που ακούμε κάποιους να διαμαρτύρονται ότι παρόλο που τρέχουν δεν χάνουν βάρος. Παρ'όλες τις θυσίες τους ο δείκτης της ζυγαριάς τους παραμένει αμετάβλητος. Σκόπιμο είναι λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά την θερμιδική κατανάλωση.

Υπολογίζεται ότι οι θερμίδες που καταναλώνουμε τρέχοντας είναι περίπου 1kcal /kg/km.Aυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος 80 κιλών καταναλώνει 80 θερμίδες για κάθε χιλιόμετρο που διανύει. Δηλαδή τρέχοντας ο ίδιος άνθρωπος 5km έχει καταναλώσει περίπου 400 θερμίδες!!!

Άρα λοιπόν γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το τρέξιμο από μόνο του δεν μπορεί να μας οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός και άλλων πραγμάτων όπως σωστή διατροφή, ξεκούραση, σωστή ενυδάτωση και καλή ψυχολογία ούτως ώστε να οδηγηθούμε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Για να νοιώθουμε καλά....FEEL GOOD!

Είναι αποδεκτό ότι ένα από τα οφέλη του τρεξίματος είναι η κατανάλωση θερμίδων αλλά όταν κάποιος ξεκινάει το τρέξιμο ανακαλύπτει στην πορεία τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του τρεξίματος. Ενδεικτικά αναφέρω την ψυχική υγεία και την ευεξία, την κοινωνικοποίηση του ατόμου με την αναζήτηση παρέας για τρέξιμο καθώς επίσης και την προάσπιση και τον ενστερνισμό της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθε που αποτελούν τις βάσεις του κλασικού αθλητισμού.

Συνεπώς η ενασχόληση με την άσκηση μας προσφέρει μία πολυπαραγοντική επίδραση θετικής κατεύθυνσης που οδηγεί στη βελτίωση τόσο της φυσικής μας όσο και της πνευματική μας απόδοσης.

Θεωρώ ότι ανακαλύπτοντας ο καθένας τον εαυτό του μέσα από το τρέξιμο θα εντοπίσει και άλλα στοιχεία της καθημερινότητας του που μέσω της ενασχόλησής του με τον αθλητισμό θα μπορέσει να τα βελτιώσει.


Ρούσσος Θεόδωρος - προπονητή μικρών και μεγάλων αποστάσεων

Πηγη: www.zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις