Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Κρέας: ο βασιλιάς της κουζίνας


Αθήνα
Έχει ενοχοποιηθεί όσο λίγες τροφές. Το κρέας ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων εκείνων που - αν και πλούσια σε πρωτεϊνες και σίδηρο - καθίστανται βλαβερά, λόγω κορεσμένου λίπους, σε περιπτώσεις κατάχρησης. Η γεύση του παραμένει ωστόσο κορυφαία, με φανατικούς φίλους, ανεξαρτήτως είδους και τρόπου μαγειρέματος. 
Χοιρινό, μοσχάρι, ή λευκό κρέας; Για να πάρετε το 100% όσων έχει να προσφέρει το κρέας, θα πρέπει να γνωρίζετε μυστικά για τον ορθό τρόπο μαγειρέματος.

«Κανένα κομμάτι κρέατος δεν χρειάζεται υπερβολικό χρόνο μαγειρέματος», τονίζει η κυρίαΆννα Παπαγεωργίου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστημ. υπεύθυνη του κέντρου «ΕΥΡΩΣΤΙΑ». «Μεγάλη σημασία έχει βεβαίως το να γνωρίζουμε να ψωνίζουμε κρέας. Για παράδειγμα, το κομμάτι που πρόκειται να ψήσουμε στη σχάρα, θα πρέπει να είναι πολύ λεπτό και κομμένο από το κατάλληλο μέρος του σώματος του ζώου.

Δεν πρέπει να αφήνουμε το κρέας να στεγνώνει. Εάν χάσει τα υγρά του, χάνει και όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει να μας προσφέρει. Μην μπερδεύουμε τα υγρά με το αίμα_ στα σφάγια πραγματοποιείται άλλωστε αφαίμαξη, ώστε να μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων και μικροοργανισμών.

Για ένα πετυχημένο μαγείρεμα θα πρέπει στον χρόνο ψησίματος, να υπολογίζουμε και 10 περίπου λεπτά αφότου απομακρυνθεί από την φωτιά : και αυτό γιατί το κρέας δεν σταματά να ψήνεται, όταν το κατεβάζουμε από την κουζίνα».
Κρέας στο grill
Σύμφωνα με την κυρία Παπαγεωργίου, το σωστό ψήσιμο στο grill απαιτεί τα εξής:

- Λίγο χρόνο. Δεν είναι σωστό να αφήνουμε το κρέας αρκετή ώρα. (λεπτά κομμάτια κρέατος για να μπορούν να ψηθούν ομοιόμορφα).
- Υψηλή θερμοκρασία.

- Τρίτον και σημαντικότερο: πρέπει να αφήνουμε την πόρτα της κουζίνας ελάχιστα ανοιχτή_ εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Όταν το κρέας ψήνεται στο grill το ταψάκι ή η σχάρα τοποθετείται στην πιο ψηλή θέση που διαθέτει η κουζίνα. Η απόσταση από την εστία είναι πολύ μικρή και εάν ο αέρας δεν ανακυκλώνεται, το κρέας θα ξεραθεί και θα χάσει τα υγρά του πολύ γρήγορα.

Μαρινάρισμα
Το μαρινάρισμα είναι από τους ιδανικότερους τρόπους για να διατηρείται το κρέας στη συντήρηση του ψυγείου. Πέρα από την ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά που του χαρίζουν, τα διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά βοηθούν στη θωράκισή του με αποτέλεσμα να μπορεί να μένει μεγαλύτερο διάστημα εκτός κατάψυξης.

Μη διστάζετε να μαρινάρετε το κρέας με λαχανικά και φρούτα : έχετε μόλις βρει έναν εύκολο τρόπο να καταναλώνετε επιπλέον μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτή είναι και μια έξυπνη λύση για παιδιά που αποφεύγουν τις τυπικές παραδοσιακές, ωμές σαλάτες και τα φρούτα.

Η κυρία Παπαγεωργίου συνιστά καρότο, κρεμμύδι ξερό, σέλινο, πράσο, πιπεριές, ενώ από μπαχαρικά επιλέγει κάποια με έντονο άρωμα, όπως τα φύλλα δάφνης, και οι κόκκοι του μαύρου πιπεριού.

Για τη συντήρηση του κρέατος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξίδι και λάδι. Το λάδι προστατεύει από τις φθορές και την αλλοίωση που προκαλεί στην επιφάνεια του κρέατος, το οξυγόνο. Εάν πρόκειται όμως να το βάλετε στο ψυγείο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε σπορέλαιο.
Κατάψυξη
Αν θέλετε να συντηρήσετε στην κατάψυξη το κρέας, καλύτερο είναι να το τοποθετήσετε, σε ειδικές σακούλες για τρόφιμα και όχι σε αλουμινόχαρτα ή μπολ. Φροντίστε να καταψύχεται σε οριζόντια θέση (σαν να τα έχετε τοποθετήσει σε δίσκο), και βεβαιωθείτε ότι οι σακούλες είναι κλειστές και δεν παίρνουν αέρα.

«Η απόψυξη των κρεάτων θα πρέπει να γίνεται αργά_ αν είναι δυνατόν και μέσα στον θάλαμο του ψυγείου. Αποφύγετε το απότομο ξεπάγωμα σε ζεστό νερό ή φούρνο μικροκυμάτων: καταστρέφει τη θρεπτική του αξία και το μειώνουν οργανοληπτικά», τονίζει η ειδικός.

Πώς θα αποφύγετε πιθανούς κινδύνους
Ζεματίστε για λίγα λεπτά σε νερό που κοχλάζει το χοιρινό ή το μοσχάρι που προορίζετε για μαγειρευτό. Χύνετε το νερό, και ξεπλένετε καλά τα κομμάτια του κρέατος.

Κοτόπουλο : πλύνετε καλά όποιο σκεύος (και ειδικά το ξύλο κοπής) έρθει σε επαφή με το κρέας, με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό. Η σαλμονέλα καταστρέφεται όταν η εσωτερική θερμοκρασία του κοτόπουλου φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου για 2 λεπτά.

Εξοπλισμός κουζίνας
Απαραίτητο σκεύος είναι το ξύλο κοπής. Φροντίστε να είναι από πορώδες υλικό, να μην αφήνει υπολείμματα και να μην είναι επικαλυμμένο με λούστρο, χρώματα ή άλλα χημικά. Ιδανικό θα ήταν να έχει κατασκευασθεί από τεφλόν.

Απαραίτητα, θεωρούνται επίσης το σχαροτήγανο καθώς και τα μαχαίρια κοπής_ αρκεί να είναι ανοξείδωτα.

It's tea time! Το τσάι διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες


Η κοσμετολογία το θεωρεί ως ένα από τα πιο δυνατά όπλα της φύσης στη μάχη με το χρόνο. Έχει όμως, παράλληλα, τόσα δραστικά συστατικά, που και η ιατρική το παινεύει ως ευεργετικό για τον οργανισμό. Το πράσινο τσάι, με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, μπορεί να γίνει συνήθεια καθημερινή, τουτέστιν αγαπημένη.
Για να φτιάξετε νερό από πράσινο τσάι, βάλτε σε βραστό νερό (που θα έχετε κατεβάσει προηγουμένως από τη φωτιά) πράσινο τσάι σε σακουλάκι ή σκέτα φύλλα για 5-10 λεπτά. Aφήστε το νερό να κρυώσει και η λοσιόν σας είναι έτοιμη.

Στα πολύτιμα συστατικά του εμπεριέχονται:

φλαβονοειδή : έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αντιγηραντική δράση, κατά του σχηματισμού των ελευθέρων ριζών.

Tανίνες: έχουν αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση.

Bιταμίνη C: προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Σύμφωνα με μελέτες, μία κούπα τσάι την ημέρα ισοδυναμεί με τρία ποτήρια χυμό πορτοκαλιού!

Kαφεϊνη : προσφέρει ισχυρή τονωτική δράση, μέσω της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος.

Iδιότητες στο δέρμα
To πράσινο τσάι είναι ιδανικό για ευαίσθητα ή ερεθισμένα δέρματα, στα οποία προσφέρει άμεση ανακούφιση. Έχει, επίσης, τονωτικές και ενυδατικές ιδιότητες για την καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας.

Εφαρμόστε κομπρέσες, για την τόνωση του δέρματος. Θα ξεκουράσετε τα μάτια σας, θα καταπραΰνετε την ερεθισμένη επιδερμίδα σας. Ψεκάζετε τις κομπρέσες με νερό από πράσινο τσάι και τις τοποθετείτε στα σημεία που θέλετε για 10-30 λεπτά.
Προσθέστε στις κομπρέσες αιθέρια έλαια.
Για την ευαίσθητη επιδερμίδα: εμποτίζετε γάζες με χλιαρό νερό από πράσινο τσάι και με αιθέριο έλαιο λεβάντα (1-2 σταγόνες) και τις τοποθετείτε στο δέρμα. Σε 15 λεπτά, θα καταπραΰνουν κοκκινίλες και άλλους ερεθισμούς.

Για την ξηρή επιδερμίδα: εμποτίζετε γάζες με το νερό του πράσινου τσαγιού και αιθέριο έλαιο γεράνι (1-2 σταγόνες). Σε 15 λεπτά η επιδερμίδα σας θα έχει αναζωογονηθεί. Προσοχή: μακριά από τα μάτια!

Για την καλύτερη απόδοση μιας μάσκας προσώπου, μπορείτε να απλώσετε πρώτα τη μάσκα σας (ενυδάτωσης ή λάμψης), από πάνω να τοποθετήσετε γάζες εμποτισμένες με πράσινο τσάι και πάνω από τις γάζες να τοποθετήσετε φρέσκες φέτες φρούτων ή λαχανικών (π.χ. αγγούρι για τόνωση και ενυδάτωση, πορτοκάλι για λάμψη). Tο πράσινο τσάι θα βοηθήσει να γίνει καλύτερα η απορρόφηση των φυσικών συστατικών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πράσινο τσάϊ ως λοσιόν μετά τον καθαρισμό (ειδικά για ξηρές, ευαίσθητες επιδερμίδες) ή όποτε νιώθετε την ανάγκη για φροντίδα της επιδερμίδας σας (ψεκάζετε απλά στο πρόσωπο).

Αν θέλετε, έχετε τη δυνατότητα ακόμη και μπάνιου στο πράσινο τσάϊ:
βράστε σε ένα τσαγερό φύλλα από πράσινο τσάι μαζί με νερό, αφήστε το υγρό να κατακάτσει και ρίξτε το στην μπανιέρα. Xαλαρώστε και μουλιάστε μέσα στο νερό 10 - 20 λεπτά.

Κανέλα και γαρίφαλο: τα δίδυμα των μπαχαρικών


Έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και γεύση όσο λίγα μπαχάρια. Η κανέλα και το γαρίφαλο είναι φτιαγμένα για να αγαπιούνται, δίνοντας γεύση στον καφέ, τα σιροπιαστά γλυκά, σε κέικ και μηλόπιτες, αλλά και στον κιμά, το κόκκινο κρέας, ακόμη και τα πουλερικά. Ειδικά, όταν ανακατεύονται παρέα, το άρωμά τους εκπέμπει σαγήνη προτού καν προλάβει η γεύση.
Κανέλα
Στην «Πολίτικη κουζίνα», του Τάσου Μπουλμέτη, ένας από τους ήρωες φροντίζει να δώσει τον ακριβή ορισμό της_ «γλυκιά και πικρή όπως η γυναίκα» (όποιος το παρακάνει στις ποσότητες, έχει γευθεί την πικράδα που αφήνει στο στόμα).

Με καταγωγική ρίζα από την Κεϋλάνη, την Κίνα και τις Ινδίες, η κανέλα θεωρείται από τα αρχαιότερα μπαχαρικά.

Η κανέλα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας, ενώ ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, παρά ταύτα δεν μπορεί να μπει σε μεγάλες ποσότητες στα πιάτα μας. Είναι θερμαντική, εφιδρωτική, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας. Ο αποξηραμένος φλοιός της, όταν γίνει έγχυμα ή αφέψημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ η σκόνη μπαίνει σε πληγές και τσιμπήματα, καθώς έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση.

Όταν προστίθεται στο φαγητό, αυξάνει αυτομάτως τον χρόνο συντήρησής του. Συναντάται στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές, καθώς… ανεβάζει τη θερμοκρασία, τονώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Πολλοί τη συγχέουν με την κάσσια, φυτό συγγενικό, που προέρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ. Αν και η γεύση της είναι πιο δυνατή, εντούτοις η διάκριση είναι δύσκολη όταν τα μπαχαρικά είναι σε μορφή σκόνης. Τα ξυλάκια κάσσιας ξεχωρίζουν από τα αντίστοιχα της κανέλας, καθώς είναι συμπαγή και δεν αποτελούνται από λεπτές στρώσεις.
Γαρίφαλο
Ή αλλιώς μοσχοκάρφι. Περιέχει αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται θεραπευτικά στην ακμή, τον έρπητα, ακόμη και το κριθαράκι. Έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.

Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία.

Το γαρίφαλο προσφέρει τα χαρίσματα του σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια, τα καπνιστά και το ζαμπόν, αλλά και στα μαγειρευτά, όπως το χοιρινό, τις σάλτσες με ντομάτα, ακόμα και τις σούπες. Ταιριάζει με το κυνήγι, ενώ αρωματίζει πολλές φορές το ρύζι και το τσάι.

Προσοχή στις ποσότητες, είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό – συνιστάται, να αφαιρείται από το φαγητό προτού σερβιριστεί.

Σκληρό, αλλά πολύτιμο, καρύδι Η μελατονίνη που περιέχουν βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου


Έχουν γεύση που χωράει παντού - σε σαλάτες, γλυκά, επιδόρπια -, αλλά στέκεται άνετα και μόνη της, χάρη στην υψηλή διατροφική αξία που τη συνοδεύει. Τα καρύδια έχουν αγαπηθεί τα τελευταία χρόνια και από τους ειδικούς, ως τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες, όπως Β6 και Ε_ γνωρίζατε ότι μία χούφτα καρύδια έχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο;
Στον κατάλογο των πλεονεκτημάτων προστίθεται η αντιοξειδωτική δράση τους, καθώς τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων, και πολυακόρεστων ω-3 (ωφελούν τα οστά, ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες) και ω-6 λιπαρών οξέων.
Οι λάτρεις των ξηρών καρπών οφείλουν βεβαίως να δείξουν αυτοσυγκράτηση: 30 γρ. καρύδια δίνουν περίπου 200 θερμίδες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρέπει κανείς να υπερβαίνει σε κατανάλωση τις 1-2 μερίδες ημερησίως (30-60 γρ.).
Κοιμηθείτε σαν πουλάκι
Η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο.

Πέτρα στη χολή; Καρύδια!
Είναι κοινό μυστικό ότι η κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε μαγνήσιο, όπως τα καρύδια, προστατεύει από τις πέτρες στη χολή. Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι («American Journal of Epidemiology») έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα τέτοιες τροφές παρουσίαζαν περίπου 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χολολιθίαση. Αντίστοιχη έρευνα, ως προς τις γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.
Ασπίδα για τις αρτηρίες και την καρδιά
Έχετε απολαύσει ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας ζωικού λίπους; Η κατανάλωση καρυδιών φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις αρτηρίες (από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους), σε σχέση με το ελαιόλαδο_ σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology».
Επιπλέον, η αργινίνη που περιέχουν αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών, μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Κατά του καρκίνου
Tα καρύδια περιέχουν την ουσία IPP, που φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Η ουσία αυτή καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων (π.χ. των πνευμόνων και των ωοθηκών), ενώ έχει τη διπλή ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους και να ενισχύει τη δράση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτών των μορφών καρκίνου. Σε αντίθεση μάλιστα με τα εν λόγω φάρμακα, η ουσία IPP δεν είναι τοξική.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Φυλάσσετέ τα σε μέρος ξηρό και δροσερό. Ακόμη καλύτερα διατηρείτε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.

Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση.

Τα λιπαρά τους πρέπει να αντικαθιστούν τα λιπαρά ζωικής προέλευσης, διαφορετικά επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

Μαγικά βοτάνια...Ρίζες και φυτά, το φυσικό οπλοστάσιο κατά των ιώσεων θέλει προσοχή

Καταφεύγετε σε εξαντλητικές δίαιτες; Έχετε συνηθίσει τον οργανισμό σας σε λίπη; Ανήκετε στην ομάδα… υψηλού κινδύνου για ιώσεις και λοιμώξεις, τώρα που ο καιρός «κρυώνει» και τα μακρυμάνικα βγαίνουν από τη ντουλάπα; 
Η σωστή διατροφή αποτελεί - διαχρονικά - σημαντικό παράγοντα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βότανα, ρίζες και φυτά, της ελληνικής υπαίθρου και όχι μόνον, συγκαταλέγονται από καιρό στο φυσικό αυτό οπλοστάσιο, πωλούμενα σε φαρμακεία και εξειδικευμένα καταστήματα.

Εχινάκεια: άγνωστη πριν από μερικά χρόνια στην ελληνική κοινωνία, η εχινάκεια είναι από τα πλέον δημοφιλή βότανα στην αντιμετώπιση των ιώσεων και της γρίπης. Διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση και θεωρείται πολύ δραστική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Θα τη βρείτε σε διάφορες μορφές: ως ρίζα, βάμμα ή ως αποξηραμένη δρόγη σε κάψουλα. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έγχυμα, συνιστάται - ως πιο δραστική - σε βάμμα. Για προληπτικούς λόγους, συστήνεται καθημερινή χρήση για 10 έως 20 ημέρες το μήνα, με μια δεκαήμερη διακοπή προτού αρχίσετε ξανά τη λήψη της.

Θέλει πάντως προσοχή η χρήση της! Η λήψη για παρατεταμένα διαστήματα μπορεί να προκαλέσει αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και κάμψη του ανοσοποιητικού.

Pau d'arco: πρόκειται για τον φλοιό φυτού στη Νότια Αμερική,ο οποίος και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Η δράση του είναι τόσο προληπτική, όσο και θεραπευτική. Θα το βρείτε στα φαρμακεία, είτε ως βάμμα ή σε κάψουλες, καθώς και σε καταστήματα βοτάνων. Μπορείτε, επίσης, να το χρησιμοποιήσετε ως αφέψημα βράζοντας τον αποξηραμένο φλοιό μαζί με νερό, για περίπου 10 λεπτά. Καλό είναι να μην το χρησιμοποιείτε για περισσότερο από μία συνεχόμενη εβδομάδα, εκτός και αν λάβετε διαφορετικές οδηγίες από τον γιατρό που σας παρακολουθεί.

Astragalus: βότανο με αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών, το οποίο έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στα ελληνικά λέγεται «Αστράγαλος ο Μεμβρανώδης», ενώ στην κινεζική βοτανοθεραπεία αναφέρεται ως «Huang qi». Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, βελτιώνει την ανοδική κίνηση της ενέργειας στο σώμα, ενισχύει το στοιχείο της φωτιάς και επιφέρει τόνωση, έλκοντας το γιανγκ προς τα πάνω.
Η πιο συνηθισμένη μορφή του, είναι σε κάψουλες, μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε και την αποξηραμένη ρίζα του για να φτιάξετε αφέψημα (περίπου 9-12 γρ. του βοτάνου για 1 κούπα νερό). Πίνετε το για περίπου 3 εβδομάδες, με 1 εβδομάδα διακοπής στο τέλος του μήνα.

Προσοχή! Δεν πρέπει να το καταναλώνετε αν έχετε ανεβάσει πυρετό, καθώς ενδέχεται να εντείνει τα συμπτώματα της αρρώστιας. Χρησιμοποιήστε το προληπτικά ή στην ανάρρωση.

Γλυκόριζα: μπορείτε - για προληπτικούς λόγους - να πίνετε αφέψημα γλυκόριζας μία φορά την ημέρα. Στα φαρμακεία θα τη βρείτε ως βάμμα -που είναι πιο δραστικό -, ενώ κυκλοφορούν και καραμέλες για τον πονόλαιμο και τον βήχα. Η γλυκόριζα σε βάμμα ή ως συστατικό μείγματος (που καθορίζεται από το γιατρό σας) χρησιμοποιείται κυρίως για να αντιμετωπίσει συμπτώματα ασθένειας που έχει ήδη εκδηλωθεί. Η χρήση της θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πρόπολη: μολονότι το θαυματουργό αυτό μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, που αποτελεί την αποκλειστική τροφή της βασίλισσας μέλισσας, είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, εν τούτοις μόλις τις τελευταίες δεκαετίες μελετήθηκαν συστηματικά οι ιδιότητές του.

Πρόκειται για πολυδύναμη δρόγη με αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Ως εκχύλισμα θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού, για την απομάκρυνση των μικροβίων. Κυκλοφορεί επίσης σε σκόνη και μπορείτε να διαλύετε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και να το πίνετε κάθε μέρα.

Ginseng: το σιβηριανό ginseng δεν αυξάνει ιδιαίτερα την πίεση -αντίθετα με το κοινό ginseng - και θεωρείται πολύ αποτελεσματικό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για να το χρησιμοποιήσετε ως αφέψημα, βράστε τη ρίζα (μαζί με το νερό). Μπορείτε να καταναλώνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα για 1 μήνα. Μπορείτε να το συναντήσετε επίσης σε κάψουλες.

Schisandra: καρπός που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ο οποίος όμως τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται ευρέως και στη δυτική ιατρική. Είναι ευεργετικός στη λειτουργία των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορείτε να βρείτε αυτούσιο τον καρπό και να τον βράσετε ως αφέψημα (περίπου 9 γρ. για 1 φλιτζάνι νερό) ή να τον προμηθευτείτε σε ταμπλέτες. Ως αφέψημα, χρησιμοποιήστε το καθημερινά, για μικρά χρονικά διαστήματα.
Ganoderma: κινεζικό μανιτάρι, ιδανικό για την τόνωση του οργανισμού. Θα το βρείτε σε αποξηραμένες φλοίδες, τις οποίες θα βράσετε (περίπου 9 γρ.) μαζί με 1 φλιτζάνι νερό. Μπορείτε να το πίνετε κάθε μέρα.

Σπιρουλίνα: το θαυματουργό φύκι, που θεωρείται και πλήρης τροφή. Περιλαμβάνει όλα τα βασικά αμινοξέα, περισσότερες από εκατό - πολύτιμες για τον οργανισμό - θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης.

Θα τη βρείτε σε σκόνη, νιφάδες, κάψουλες ή σιρόπι. Ως σκόνη ή σε νιφάδες μπορείτε να τη διαλύσετε σε χυμό ή στο φαγητό (προσέξτε να μην είναι καυτό, γιατί ενδέχεται να χάσει μέρος των θρεπτικών της συστατικών).

Φασκόμηλο: είναι γνωστό και ως βότανο της μακροζωίας. Τα συστατικά του δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και συστήνεται ιδιαίτερα για την τόνωση της άμυνας του οργανισμού. Θα το βρείτε κυρίως σε αποξηραμένη μορφή. Μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι ρόφημα φασκόμηλο, αφού πρώτα ρίξετε μερικά από τα φύλλα του σε ζεστό νερό και το αφήσετε λίγα λεπτά να ελευθερώσει τα αιθέρια έλαιά του.

Τσάι του βουνού: δεν υπάρχει έλληνας που να μην το ξέρει, λίγοι ωστόσο γνωρίζουν την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του_ μαζί με το φασκόμηλο, θεωρείται από τα ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

Μπορείτε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι καθημερινά και μάλιστα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ό,τι συνήθως συστήνεται για τα περισσότερα βότανα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε πράσινο τσάι, που είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Μόνο με την συμβουλή του γιατρού
Συμβουλευθείτε τον παθολόγο σας, προτού δοκιμάσετε τη λήψη βοτάνων, εκχυλισμάτων και ροφημάτων. Ρωτήστε τον και για τη δοσολογία τους. Μην τα χρησιμοποιείτε σε περίπτωση εγκυμοσύνης, ούτε φυσικά εάν βρίσκεστε σε αγωγή ανοσοκαταστολής.