Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Η άσκηση χαρίζει ζωή

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η συστηματική άσκηση, έστω και διάρκειας 15 λεπτών την ημέρα, μπορεί να μας προσφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα μακροχρόνια.

Αυτά σχετίζονται τόσο με την ψυχική υγεία, όσο και με τη σωματική. Τα 15 λεπτά γυμναστικής την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και προσθέτουν κατά μέσο όρο τρία έτη ζωής.

Η ίδια έρευνα τονίζει πως ακόμη και η μέτριας ως χαμηλής συχνότητας άσκηση δύναται να παρουσιάσει πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, κατά περίπου 10% και ανεβάζει το προσδόκιμο ζωής μέχρι και τρία χρόνια περισσότερο, συγκριτικά με όσους δεν ασκούνται καθόλου.
newsbeast.gr

Προτιμήστε σολομό για επίπεδη κοιλιά

Τι δείχνει έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα
 Σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν άφθονες ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών από τη διατροφή τους αποθηκεύουν περισσότερη μυϊκή μάζα και λιγότερο λίπος γύρω από τη μέση και τα ζωτικά όργανα συγκριτικά με όσους δείχνουν προτίμηση στα κορεσμένα λιπαρά. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

 Η μελέτη, η οποία ήταν η πρώτη που έγινε σε ανθρώπους, έδειξε ότι η ποιότητα των λιπαρών δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά σχετίζεται και με την κατανομή του λίπους στα σημεία του σώματος.

 Στην έρευνα συμμετείχαν 39 ενήλικες άνδρες και γυναίκες, νεαρής ηλικίας, με φυσιολογικό βάρος, που επί 7 εβδομάδες έπρεπε να καταναλώνουν επιπλέον 750 θερμίδες ημερησίως. Ο στόχος των επιστημόνων ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να αναγκάσουν τους εθελοντές να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος κατά 3%. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες όφειλαν να λαμβάνουν τις επιπλέον θερμίδες από πηγές πολυακόρεστων λιπαρών (π.χ. ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς) και οι άλλοι μισοί από κορεσμένα λιπαρά (π.χ. βούτυρο, φοινικέλαιο, τυρί, γλυκά). Καθορίστηκε, ωστόσο, ότι η διατροφή και των δύο ομάδων θα περιελάμβανε ίδιες ποσότητες ζάχαρης, υδατανθράκων, λίπους και πρωτεϊνών και απλά θα διέφερε ως προς το είδος των λιπαρών.

 Η αύξηση και η κατανομή του λίπους στο σώμα πριν και μετά την έρευνα μετρήθηκε με μαγνητικές, ενώ η γονιδιακή δραστηριότητα στην περιοχή της κοιλιάς ελέγχθηκε με τη βοήθεια ενός ειδικού γονιδιακού τσιπ, που παρέχει τη δυνατότητα της ταυτόχρονης παρατήρησης χιλιάδων γονιδίων.

 Μετά το πέρας των 7 εβδομάδων και τα δύο γκρουπ είχαν πάρει το ίδιο βάρος, ωστόσο εκείνοι που είχαν καταναλώσει κορεσμένα λιπαρά είχαν αποθηκεύσει περισσότερο λίπος σε ολόκληρο το σώμα και ειδικά γύρω από το συκώτι και την κοιλιά, ενώ είχαν 3 φορές λιγότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με την άλλη ομάδα.

 Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή μας, καθώς μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη. «Το σπλαχνικό λίπος φαίνεται ότι προκαλεί διαταραχές στο μεταβολισμό. Τα ευρήματά μας μπορούν να αποδειχθούν σημαντικά για τους ανθρώπους που υποφέρουν από μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας Επιστημών, Ulf Riserus. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι: «...αν αποδειχθεί και σε άλλες μελέτες στο μέλλον ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά αυξάνουν τη μυϊκή μάζα, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τους ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους η διατήρησή της είναι καίριας σημασίας».

 Πηγή: vita.gr

Το κόκκινο κρέας είναι αιτία για διαβήτη

Συμβουλές διατροφής κατά της αύξησης του σακχάρου στον οργανισμό
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA,τρώγοντας περισσότερο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι) αυξάνεται ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωναν κάθε τέσσερα χρόνια ερωτηματολόγια σχετικά με τα είδη των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνονταν, για μία περίοδο είκοσι ετών. Σε γενικές γραμμές, η μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν συγκεκριμένη ποσότητα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, εκείνοι που το αύξησαν κατά περισσότερο από μισή μερίδα την ημέρα για μια περίοδο τεσσάρων ετών, είχαν αύξηση κατά 48% στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές ήταν ανεξάρτητες από άλλους παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος και η συνολική ποιότητα διατροφής.

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να δείξει ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα της ζάχαρης και των υδατανθράκων στη διατροφή μας που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλό σάκχαρο και διαβήτη τύπου ΙΙ. Χρειάζεται προσοχή και στο είδος του κρέατος που καταναλώνουμε.

Μια καλή αρχή λοιπόν για να προλάβουμε το πρόβλημα είναι να μειώσουμε το κόκκινο κρέας σε όχι πάνω από δύο φορές το μήνα και αντί αυτού να αυξήσουμε την κατανάλωση λευκού κρέατος, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, καθώς επίσης και το ψάρι.

Πηγή: neadiatrofis.gr