Κίνδυνος εμφράγματος από απότομη σωματική δραστηριότητα

Η απότομη έντονη σωματική δραστηριότητα, ίσως αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή άλλου μοιραίου καρδιακού επεισοδίου, ιδίως για τους ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή και δεν ασκούνται τακτικά.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ταφτς και του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association (JAMA), μελέτησαν 14 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούν πάνω από 6.000 άτομα.

Οι μελέτες είχαν εστιάσει στη σχέση μεταξύ της σωματικής άσκησης, του σεξ και του κίνδυνο εμφράγματος ή αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Από την επανεξέταση των στοιχείων, οι επιστήμονες κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αγύμναστοι άνθρωποι κινδυνεύουν 3,5 φορές περισσότερο από έμφραγμα ή αιφνίδιο θάνατο, όταν καταβάλλουν ξαφνικά έντονη σωματική προσπάθεια. Ο αντίστοιχος κίνδυνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ή λίγο μετά είναι σχεδόν τριπλάσιος.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι μεν αυξημένος, όμως η περίοδος του αυξημένου κινδύνου είναι σχετικά σύντομη, μια έως δύο ώρες, στη διάρκεια και αμέσως μετά την γυμναστική ή το σεξ. Για το λόγο αυτό, σε ορίζοντα 12μήνου ο κίνδυνος για τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή είναι μεν υπαρκτός, αλλά παρόλα αυτά αρκετά μικρός.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με υπολογισμούς, σε ένα δείγμα 10.000 ανθρώπων, αν όλοι αύξαναν απότομα τη σωματική δραστηριότητά τους κατά μια ώρα μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να σημειώνονταν δύο ή τρία επιπλέον περιστατικά θανατηφόρου εμφράγματος ετησίως.

Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πολλαπλά οφέλη της σωματικής άσκησης, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει μέχρι και 30% τον κίνδυνο εμφράγματος.
Άρα αυτό που πρέπει να κανείς, είναι να αρχίζει να γυμνάζεται σταδιακά αυξάνοντας σταδιακά την ένταση των ασκήσεων.
Πηγή: healthin,pathfinder

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις