Ο ρόλος του διαιτολόγου

Δίαιτα σημαίνει «τρόπος ζωής». Επομένως,, ο διαιτολόγος - διατροφολόγος είναι αυτός που ασχολείται με τη «δίαιτα» των ανθρώπων και επεμβαίνει για να βελτιώσει τον τρόπο ζωής τους. Είναι λοιπόν φυσικό, ο ρόλος του να είναι πολύ βασικός και υπεύθυνος. Ποιος είναι όμως ο ρόλος αυτός; Τι πρέπει να προσδοκούμε από αυτόν; Πώς θα επιλέξουμε τον κατάλληλο, που θα μας εξασφαλίσει με τις συμβουλές του ένα μόνιμο και υγιεινό αποτέλεσμα, χωρίς να βάλουμε σε περιπέτειες την υγεία μας;

Ο διαιτολόγος κρατά στα χέρια του τις ελπίδες και τα όνειρα πολλών ανθρώπων. Κάθε επαφή μαζί τους θα πρέπει να είναι και αφορμή για γνώση. Όλοι μπορούν να κάνουν και κάνουν δίαιτα. Λίγοι έως ελάχιστοι, όμως, παίρνουν γνώση. Και η γνώση είναι δύναμη. Κάθε άνθρωπος που τελειώνει ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος πρέπει να είναι εφοδιασμένος με γνώσεις σε θέματα διατροφής. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος πώς πρέπει να χρησιμοποιεί τις τροφές, πώς πρέπει να τις συνδυάζει και ποιες από τις τροφές μπορούν να τον βλάψουν, αλλά και ποιες μπορούν να τον ωφελήσουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίσει μέσα από τη συνεχή επαφή και εκπαίδευση με το διαιτολόγο του ότι «η τροφή του είναι το καλύτερο μέσο πρόληψης για κάθε ασθένεια».

Πρέπει λοιπόν να βλέπουμε το ρόλο του διαιτολόγου ως λειτούργημα. Κάθε επαγγελματίας - πτυχιούχος διαιτολόγος είναι κοινωνικά επιταγμένος να στηρίζει και να καθοδηγεί με απόλυτα επιστημονικό τρόπο τους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά του. Είναι υποχρεωμένος να τους οδηγήσει στο αποτέλεσμα που επιθυμούν, με γνώμονα την υγεία και όχι το ασύστολο κέρδος. Να τους μάθει να έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες μέσα από σωστή πληροφόρηση, ώστε να πάψουν τελικά να έχουν ανάγκη τη συνεχή και εφ' όρου ζωής παρουσία του. Δηλαδή να σταματήσουν τελικά οι άνθρωποι να τρέχουν από ινστιτούτο σε ινστιτούτο και σε δίαιτες από περιοδικό σε δίαιτα που σύστησε φίλη.

Μπορεί λοιπόν μια δίαιτα, που θα συστήσει ένα κακός επαγγελματίας ή μία φίλη ή ένα περιοδικό ή ο γυμναστής ή ο αισθητικός, να έχει μία μικρή ή μεγάλη απώλεια βάρους. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται και απώλεια μόνο σωματικού λίπους, αλλά μυώνων και πολύτιμων υγρών του σώματος. Σημαντικότεροι, όμως, είναι οι κίνδυνοι που διατρέχουμε από ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Η οστεοπόρωση και η σιδηροπενική αναιμία είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Γιατί, όπως προαναφέρθηκε, η υγεία μας ξεκινάει από τη διατροφή μας.

Ας αναζητήσουμε λοιπόν και ας εμπιστευθούμε τους επαγγελματίες - πτυχιούχους επιστήμονες και ας δώσουμε χώρο ώστε καθένας να εφαρμόσει σωστά τη δουλειά του και τις επιστημονικές του γνώσεις.

Κάθε άνθρωπος που απευθύνεται σε ένα διαιτολόγο θα πρέπει να ελέγχει την επιστημονική του κατάρτιση. Είναι σημαντικό να γνωρίζει καθένας ότι, με βάση τη νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως επιστήμονες διαιτολόγοι θεωρούνται οι απόφοιτοι του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, οι απόφοιτοι του τμήματος Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Κρήτης και οι εκ του εξωτερικού διαιτολόγοι, με τουλάχιστον 4η φοίτηση και δίπλωμα αναγνωρισμένο από το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η υγεία του καταναλωτή, καθώς και τα χρήματά του, θα βρίσκονται σε επικίνδυνα χέρια που θα καταχραστούν τα όνειρα και τις προσδοκίες χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Οποιοσδήποτε άλλος, που δεν έχει τουλάχιστον την απαραίτητη τετραετή εκπαιδευτική φοίτηση στην επιστήμη της Διατροφής, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αυτοχαρακτηρίζεται ως «Διαιτολόγος» και θα πρέπει να καταγγέλλεται ως επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

www.diatrofi.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις