Δυο καφέδες την ημέρα το… εγκεφαλικό κάνουν πέρα!

Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δυο ποτήρια καφέ την ημέρα, μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μέχρι στιγμής οι απόψεις ήταν διφορούμενες, για το εάν η καφεΐνη μπορεί να «διώξει» τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά επιστήμονες από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης, συγκέντρωσαν όλες τις προηγούμενες σχετικές έρευνες και κατέληξαν ότι τελικά ο καφές είναι ισχυρό όπλο ενάντια στα εγκεφαλικά. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες συγκέντρωσαν μελέτες από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα, οι Σουηδοί υποστηρίζουν πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά δύο ποτήρια καφέ τη μέρα, το ποσοστό εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 14%, ενώ όσοι καταναλώνουν τρία ποτήρια, το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 17%. Όμως επισημαίνουν πως οι εθισμένοι στην καφεΐνη, δηλαδή όσοι πίνουν από έξι και πάνω, ναι μεν μειώνεται και σε αυτούς η πιθανότητα εγκεφαλικού, κατά 7%, αλλά φυσικά δεν είναι καθόλου υγιές.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο από βλάβες που προκαλούνται από τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη. Όμως προειδοποιούν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και ξεκαθαρίζουν ότι «ο καφές είναι ένα σύνθετο μείγμα ουσιών, που έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες».
Η έρευνα θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό, American Journal of Epidemiology.
http://www.protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις