Η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία απειλείται κυρίως από σκέψεις

Η υποτονική σεξουαλική επιθυμία είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών. Η επιστημονική κοινότητα έχει συμφωνήσει πως πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία η ερωτική επιθυμία και οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είτε είναι επανειλημμένως περιορισμένες, είτε απουσιάζουν εντελώς, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονη ενόχληση και δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Διάφορες μελέτες έχουν κατά καιρούς απομονώσει παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι η ύπαρξη ιατρικών και ψυχιατρικών προβλημάτων, η ηλικία, οι δυσλειτουργικές σκέψεις, καθώς και η ανεπιτυχής προσαρμογή σε μια σχέση.

Μέχρι πρότινος όμως δεν είχε διερευνηθεί καθόλου ο βαθμός επίδρασης των παραγόντων αυτών στην ερωτική διάθεση. Μια πρόσφατη μελέτη επιχείρησε να διαφωτίσει το ζήτημα και να αναζητήσει τους ουσιαστικούς κινδύνους που απειλούν την ερωτική επιθυμία.

Οι ερευνητές σύγκριναν την επίδραση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με την σεξουαλική επιθυμία. Έλεγξαν λοιπόν με τη βοήθεια ενός μαθηματικού μοντέλου, την επίδραση που βρέθηκε να έχουν στην επιθυμία η ηλικία, οι συντηρητικές σχετικά με το σεξ αξίες και πεποιθήσεις, καθώς και η πεποίθηση πως η ηλικία έχει επίπτωση στη σεξουαλικότητα. Παράλληλα διερευνήθηκε ο ρόλος και η συχνότητα των ερωτικών σκέψεων, καθώς και των σκέψεων αποτυχίας που συνδέονται με τη παθητική στάση της γυναίκας στην ερωτική επαφή.

Η συναισθηματική εγγύτητα και η συντροφικότητα που χαρακτηρίζουν το ζευγάρι βρέθηκε να έχουν θετική επίδραση στην ερωτική επιθυμία, ενώ αντίθετα τα προβλήματα υγείας φαίνεται να έχουν αρνητική.

Η στατιστική ανάλυση ανέδειξε ως το πιο σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ερωτική επιθυμία στις γυναίκες τις δυσλειτουργικές σκέψεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ερωτική πράξη. Η διατήρηση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος της γυναίκας φαίνεται να υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από γνωστικές διεργασίες. Το εύρημα αυτό τονίζει την ιδιαίτερη θέση της ψυχοθεραπείας στην υποστήριξη της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας.

Το άρθρο υπογράφει η Αλ.Γυφτοπούλου, ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνώνwww.andrologia.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις