Άσκηθείτε και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», η ελαφριά σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει τη μελλοντική υγεία του παιδιού, ελέγχοντας ακόμη και το βάρος του εμβρύου εντός της μήτρας.

Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες μαμάδες είναι πιθανότερο να αποκτήσουν παιδιά με μεγαλύτερο βάρος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης προβλημάτων υγείας μετέπειτα στη ζωή του.
Τη μελέτη εκπόνησαν επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιήθηκε δείγμα 84 γυναικών που κυοφορούσαν το πρώτο τους παιδί και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η σωματική άσκηση σχετίζεται με ελαφρώς πιο αδύνατα βρέφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικώς αυξάνονται τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο μελλοντικός μεταβολισμός του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από το ενδομήτριο περιβάλλον, και τα βρέφη που είναι σχετικά βαρύτερα για το ύψος τους τείνουν να είναι παχύσαρκα άτομα στη ζωή τους.
Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη επιστράτευσαν τις εγκύους και ζήτησαν από τις μισές να χρησιμοποιήσουν στατικά ποδήλατα για πέντε 40λεπτες συνεδρίες κάθε εβδομάδα. Τους ζητήθηκε επίσης να διατηρήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκγύμνασης μέχρι την 36η εβδομάδα κύησης.
Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που αθλούνταν απέκτησαν βρέφη που δεν ήταν κοντύτερα από τα παιδιά των γυναικών της ομάδας ελέγχου, ήταν όμως ελαφρύτερα κατά 143 γραμμάρια, κατά μέσο όρο.
Πρακτικά δηλαδή, το πρόγραμμα σωματικής άσκησης δεν εμπόδισε την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά μείωσε την ποσότητα του επιπλέον λίπους στα βρέφη.

Επιπλέον, η γυμναστική δεν φάνηκε να παρεμβαίνει στις φυσιολογικές πιθανότητες της μητέρας να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, απαραίτητος μηχανισμός της εγκυμοσύνης που διασφαλίζει ότι το έμβρυο σιτίζεται κατάλληλα.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο δρ Πολ Χόφμαν, ο οποίος δήλωσε: «Δεδομένου ότι το μεγάλο μέγεθος γέννησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, η μετριοπαθής μείωση του βάρους γέννησης μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη υγείας για τα παιδιά, μειώνοντας τον κίνδυνο και μετέπειτα στη ζωή τους».
ZOUGLA.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις