Όσο πέφτει ο υδράργυρος … αυξάνεται η όρεξη ή είναι στην φαντασία μου;


Όσο το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες απομακρύνονται είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθεί αύξηση της έντασης

της πείνας.

Η ποσότητα της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφής αυξάνεται κατά την διάρκεια διαμονής σε ψυχρό περιβάλλον και στην καθημερινή διατροφή προστίθενται  πιάτα μεγαλύτερης θερμιδικής αξίας σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες. Απλά σκεφτείτε από ποιες τροφές αποτελείται το καλοκαιρινό μας γεύμα (π.χ. σαλάτες, φρούτα, απλά σάντουιτς) και από ποιες το χειμερινό μας (π.χ. όσπρια, κρέατα, σούπες κτλ).

Η διαφορά αυτή δεν είναι τυχαία. Στον υποθάλαμο του εγκεφάλου υπάρχει το κέντρο της θερμορύθμισης του σώματος, το οποίο διεγείρεται από το κρύο. Μέσω της τροφής προσλαμβάνουμε θερμίδες. Οι επιπλέον αυτές θερμίδες βοηθάνε στην καλύτερη θερμορύθμιση του σώματος. Και αυτό γιατί ο οργανισμός, εξαιτίας του πρωτογόνου ενστίκτου που διαθέτει προσπαθεί να  συγκεντρώσει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους το οποίο θα λειτουργήσει σαν μέσο θερμομόνωσης της κρύες μέρες του χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται όλα τα ζωτικά όργανα του οργανισμού.

Η μείωση της ηλιοφάνειας προκαλεί επίσης μια εγκεφαλική δυσλειτουργίας η οποία είναι γνωστή ως Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder). Η διαταραχή αυτή είναι ένα είδος κατάθλιψης η οποία οφείλεται στην μείωση του φωτός. Οι άνθρωποι οι οποίοι επηρεάζονται από αυτήν την διαταραχή έχουν χαμηλότερα επίπεδα σερετονίνης στο αίμα.

Όλα τα πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα βοηθάνε στην αύξηση της ορμόνης αυτής. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η συγκεκριμένη αύξηση της πρόσληψης αυτού του είδους των τροφών όσο η μέρα ‘μικραίνει’.
Επιπλέον η μικρότερη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων ώστε η μοναξιά να είναι πιο έντονη με αποτέλεσμα το φαγητό να ‘ζεσταίνει’ τις ψυχές.

Η σερετονίνη εκτός από την ηλιοφάνεια επηρεάζεται από την φυσική δραστηριότητα. Η μείωση της άσκησης στην διάρκεια του χειμώνα επηρεάζει με την σειρά της τη μείωση της ορμόνης αυτής. Έτσι λοιπόν η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ελέγχου του ξεσπάσματος της όρεξης.

Εκτός της σερετονίνης, έχει βρεθεί ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει την όρεξη. Η βιταμίνη D κατεξοχήν παράγεται στο δέρμα κατά την διάρκεια έκθεσης στον ήλιο. Έλλειψη ήλιου συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D.
Έτσι λοιπόν ισορροπημένα γεύματα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και η σωστή πρόσληψη βιταμινών σε συνδυασμό με μια ήπιας έντασης φυσική δραστηριότητα είναι δυνατόν να μας απομακρύνουν από τις άσκοπες και παχυντικές επιδρομές μας στο ψυγείο!

Επιμέλεια:
Γεωργία Κάμπατζη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Επιστημονική Συνεργάτης Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις