Τα φρούτα και τα λαχανικά απομακρύνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού


Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καρότων, μπρόκολων και λάχανων μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα της πιο επιθετικής μορφής της νόσου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό την Ντέμπορα Μπογκς του Κέντρου Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Βοστώνης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters βρήκε ότι, αντίθετα με τα λαχανικά, τα φρούτα δεν φαίνεται να έχουν παρόμοιο προστατευτικό αποτέλεσμα.

Προηγούμενες έρευνες για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Η νέα μελέτη, που διήρκεσε 12 χρόνια, εστιάστηκε σε περισσότερες από 50.000 Αφροαμερικανές γυναίκες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες λαχανικών την ημέρα είχαν 43% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του μαστού (που δεν είναι ευαίσθητος στις ορμόνες), σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερες από τέσσερις μερίδες λαχανικών την εβδομάδα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εστίασαν στα συγκεκριμένα λαχανικά που έχουν την πιο επωφελή δράση και βρήκαν ότι ειδικά τα καρότα, αν μια γυναίκα τρώει τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα, σχετίζονται με κατά 17% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Πάντως, οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι είναι πρόωρο ακόμα να ειπωθεί ότι έχει αποδειχτεί πέραν κάθε αμφιβολίας πως υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην κατανάλωση λαχανικών και στον καρκίνο. Όπως είπαν, η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών μπορεί απλώς να αποτελεί ένδειξη για ένα γενικότερο υγιεινό στιλ ζωής ή μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος άγνωστος μηχανισμός που ασκεί προστατευτική δράση και να μην είναι κατ’ ανάγκη τα ίδια τα λαχανικά που ωφελούν. Η αντικαρκινική δράση των λαχανικών θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες, όπως ανέφεραν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις