Η σωστή στάση ύπνου για τις καούρες

Για τους πάσχοντες από καούρες, ο ήσυχος ύπνος μοιάζει συχνά με όνειρο απατηλό, διότι αν κοιμηθούν στη λάθος θέση, τα οξέα του στομάχου θα γλιστρήσουν στον οισοφάγο τους και ο πόνος θα αρχίσει. Οι γιατροί συνιστούν να κοιμούνται με ανασηκωμένο αρκετά το κεφάλι, ώστε η βαρύτητα να διατηρεί το περιεχόμενο του στομάχου - και έτσι τον πόνο και την αϋπνία - μακριά από τον οισοφάγο τους

Επίσης, ο ύπνος στο πλάι μπορεί να βοηθήσει - αρκεί να διαλέξει κανείς τη σωστή θέση: αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως ο ύπνος στη δεξιά πλευρά επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως λέγονται επιστημονικά οι καούρες, ενώ ο ύπνος στην αριστερή τείνει να τις καταπραΰνει.

Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό. Μια υπόθεση είναι πως όταν κοιμόμαστε δεξιά χαλαρώνει ο κατώτερος μυς του οισοφάγου, που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτόν και στο στομάχι, με συνέπεια να κινούνται πιο εύκολα τα οξέα προς τα πάνω.

Μια άλλη υπόθεση είναι πως όταν κοιμόμαστε αριστερά, το σημείο όπου ενώνονται οισοφάγος και στομάχι μένει πιο ψηλά από τον χώρο όπου βρίσκονται τα οξέα του στομάχου.

Σε μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Τhe Journal of Clinical Gastroenterology», οι επιστήμονες έδωσαν σε μια ομάδα υγιών ατόμων να φάνε γεύμα με πολλά λιπαρά, ώστε να προκαλέσουν καούρες στο πεπτικό σύστημα. Αμέσως μετά τα γεύματα, τα άτομα αυτά πέρασαν τέσσερις ώρες ξαπλωμένοι στη μία πλευρά ή στην άλλη, ενώ συσκευές μέτραγαν την οισοφαγική οξύτητα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο συνολικός χρόνος παλινδρόμησης ήταν σημαντικά μεγαλύτερος όταν τα άτομα ξάπλωναν στη δεξιά πλευρά. Επιπλέον, η μέση συνολική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση των οξέων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στη δεξιά πλευρά.

Σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Τhe Αmerican Journal of Gastroenterology», οι επιστήμονες έδωσαν σε μια ομάδα ασθενών με χρόνιο «κάψιμο» στο στομάχι ένα δείπνο με πολλά λιπαρά και ένα σνακ κατά την ώρα του ύπνου και μετά μέτρησαν την παλινδρόμηση των οξέων καθώς κοιμόντουσαν. Οσοι κοιμόντουσαν στη δεξιά πλευρά είχαν υψηλότερα επίπεδα οξέων και πιο μακρόχρονη οισοφαγική παλινδρόμηση των οξέων..

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις