Ποια δίαιτα να διαλέξω;


Κατά καιρούς ακούμε για διάφορα διαιτητικά σχήματα που ως δια μαγείας θα σε βοηθήσουν να ξεφορτωθείς αυτά τα 2-3 κιλά.

Αυτά τα διαιτητικά προγράμματα είναι γνωστά και σαν “fad diets”. Διαφημίζονται κατά κόρον στον έντυπο τύπο και πιθανότατα να σας έχει πει και κάποιος φίλος σας για αυτά. Και έτσι λοιπόν, γεννιέται η απορία «Ποιο είναι το καλύτερο για να το ακολουθήσω;»

Δεν υπάρχει ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο, τα διαιτητικά σχήματα που προτείνονται είναι στην πλειοψηφία τους είτε πολύ περιοριστικά όσον αφορά την ποσότητα φαγητού είτε πολύ μονότονα αφού προτρέπουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Η δράση τους μπορεί να παρομοιαστεί με εκείνη των διαττόντων αστέρων, πολύ φασαρία για το τίποτα.

Οποιοδήποτε στερητικό πρόγραμμα και αν ακολουθήσεις να είσαι σίγουρος ότι 2-3 κιλά θα τα ξεφορτωθείς. Το θέμα είναι τα κιλά που θα πάρεις μετά, πώς θα τα αποβάλλεις; Πώς θα τα πάρεις; Είναι πολύ απλό, τα 2-3 κιλά που έχασες πιθανότατα δεν είναι λίπος! Τι είναι; Ως επί το πλείστον υγρά και μυϊκή μάζα.

Από την στιγμή που μειώνεις τον μεταβολικά ενεργό ιστό του σώματός σου (δηλαδή τη μυϊκή μάζα) αυτομάτως μειώνεις και τις καύσεις του οργανισμού σου.

Έτσι, αφού ολοκληρώσεις το διαιτητικό σχήμα που επέλεξες, θα επιστρέψεις στις παλιές καλές-κακές συνήθειές σου, μόνο που αυτή τη φορά θα είσαι πιο «αδύναμος», δεν θα έχεις τη δυνατότητα να μεταβολίσεις την τροφή όπως πριν με αποτέλεσμα να παίρνεις πολύ πιο εύκολα βάρος συγκριτικά με την προ-διαίτας περίοδο.

Άρα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να πάρεις τη διατροφή σου στα χέρια σου! Τι εννοώ; Μην ακούς τι λένε οι άλλοι γύρω σου, ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, σκέψου λογικά, ξέρεις που υπερβάλλεις, ξέρεις τι σου λείπει. Βάλε το μέτρο στη ζωή σου και την ποικιλία, και θα αρχίσει το βάρος να υποχωρεί χωρίς να το καταλάβεις, χωρίς ιδιαίτερη στέρηση και χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου!!!

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κατσογριδάκη Γεωργία
MSc Διαιτολόγος-Βιοτεχνολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις