Πώς αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας


Όλες γνωρίζουμε ότι οι δύο βασικές μέθοδοι για την απώλεια βάρους, η άσκηση και η διατροφή, αποσκοπούν στην αύξηση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια στην αύξηση των καύσεων, που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν απώλεια βάρους. Και δυστυχώς για εμάς τις γυναίκες, οι άνδρες έχουν αυξημένο βασικό μεταβολισμό συγκριτικά με τις γυναίκες και μεγαλύτερο ποσοστό μυϊκής μάζας.

Κατά κανόνα, η αύξηση του μυϊκού μας ιστού οδηγεί και στην ανάλογη αύξηση του βασικού μας μεταβολισμού. Η ηλικία μας, επίσης, επηρεάζει τον βασικό μεταβολισμό. Την περίοδο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται, ενώ μετά τα 20 χρόνια ο μεταβολισμός αρχίζει σιγά σιγά να μειώνεται περίπου 1 με 2% κάθε δεκαετία.

Ο μεταβολισμός αυξομειώνεται και από διάφορες ορμονικές διαταραχές. Άλλοι επίσης παράγοντες που αυξάνουν τον μεταβολισμό μας είναι η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η κατανάλωση καφεΐνης, οι εμπύρετες καταστάσεις, το ψυχρό κλίμα και τα τραύματα. Επειδή όμως ο μεταβολισμός μας μπορεί να αλλάξει μόνο με την άσκηση και τη διατροφή , η άσκηση βοηθά στο να «καίμε» περισσότερες θερμίδες και επίσης προκαλεί την αύξηση της μυϊκής μάζας που επίσης αυξάνει περαιτέρω τον μεταβολισμό μας.

Από πλευράς διατροφής, χρήσιμο θα ήταν να περιορίσουμε τα λιπαρά και κυρίως τα ζωικά, όπως επίσης και τους απλούς υδατάνθρακες. Στη διατροφή μας θα πρέπει να υπάρχουν απαραιτήτως τα λαχανικά, τα φρούτα και οι σύνθετοι υδατάνθρακες. Καλό επίσης θα είναι να μην αποφεύγουμε γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απεναντίας, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων (περίπου 5 με 6 ημερησίως) αυξάνει τον μεταβολισμό μας. Τέλος η κατανάλωση σωστής ποσότητας νερού προλαμβάνει την αφυδάτωση και ταυτόχρονα συμβάλει στην αύξηση του μεταβολισμού και στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Πηγή:eimastegynaikes.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις