Το ψάρι προστατεύει τις γυναίκες από το εγκεφαλικό επεισόδιο

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες από 3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Συγκεκριμένα, όσες αγαπούσαν το ψάρι, στη Σουηδία, είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάστημα 10 ετών, σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν ψάρι λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.
Ο Dr. Dariush Mozaffarian, από το Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η κατανάλωση ψαριού θα οδηγούσε πληθυσμούς που καταναλώνουν μικρές ποσότητες, σε σημαντικά οφέλη.
Σχετικά με την επιλογή ψαριού, καλύτερα να επιλέγετε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, όπως σολομό και τόνο. Ωστόσο οποιοδήποτε ψάρι είναι καλύτερο από καθόλου, δήλωσε ο Mozaffarian.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Susanna Larsson, από το Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα πιθανόν υπογραμμίζουν τα οφέλη του ψαριού στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τις συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα.
Η ερευνήτρια εστίασε σε 34.670 γυναίκες, ηλικίας 49 έως 83 ετών, που δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο στην έναρξη της έρευνας, το 1997. Σε διάστημα 10 ετών, 1.680 γυναίκες εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Δεν πρόκειται για την πρώτη έρευνα που υποδεικνύει ότι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο ψάρι αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ερευνητές ήδη συνιστούν διατροφή με ψάρι για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, προσθέτει ο Mozaffarian. Η νέα έρευνα στηρίζει τις συστάσεις.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από 3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα.
Οι γυναίκες φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο από κατανάλωση άπαχου ψαριού, ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το λιπαρό ψάρι είναι καλύτερο για την υγεία. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι τα περισσότερα λιπαρά ψάρια. καταναλώνονται παστά στη Σουηδία.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=234447&cid=15

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις