Παχαίνει το ξενύχτι;

Όσοι ξενυχτούν μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες για αύξηση του βάρους τους, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ξενυχτούσαν συνήθως κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες το βράδυ και περισσότερες έτοιμες τροφές σε σχέση με όσους ξάπλωναν και ξυπνούσαν νωρίς.
Εξετάστηκαν συνολικά 21 άτομα μέσης ηλικίας 30 ετών. 23 ξάπλωναν στις 3:45 π.μ και ξυπνούσαν στις 10:45 . Οι υπόλοιποι θεωρούνταν ότι κοιμόνταν φυσιολογικά και ξάπλωναν στις 12.30 π.μ μέχρι τις 8 πμ.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ξενυχτούσαν κατανάλωναν κατά μέσον όρο 248 περισσότερες θερμίδες καθημερινά. Η διατροφή τους επίσης περιείχε διπλάσιες έτοιμες τροφές, περισσότερα αναψυκτικά και μισά φρούτα και λαχανικά σε σχέση με όσους ξάπλωναν νωρίς.
 Οι επιπλέον θερμίδες συνήθως καταναλώνονταν στο δείπνο και αργότερα το βράδυ. Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι όσοι ξενυχτούσαν τακτικά είχαν μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με όσους κοιμόνταν νωρίς.
Η ερευνήτρια Kelly Glazer Baron, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, δήλωσε ότι οι επιπλέον θερμίδες σε καθημερινή βάση μπορεί να σημαίνουν σημαντική αύξηση βάρους-1 κιλό το μήνα αν δεν ισοφαριστούν από περισσότερη άσκηση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αιτία πίσω από την αύξηση βάρους μπορεί ενδεχομένως να είναι ότι οι πιο υγιεινές τροφές δεν είναι άμεσα διαθέσιμες τη νύχτα ή ότι όσοι κοιμούνται αργά τείνουν να προτιμούν τροφές με περισσότερες θερμίδες.
Η έρευνα καταλήγει ότι οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται με τις συνήθειες ύπνου και ότι η ώρα του φαγητού μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο σημαντική με το είδος της τροφής.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Phyllis Zee, δήλωσε ότι όταν ο ύπνος και το φαγητό δεν ευθυγραμμίζονται με το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε αλλαγές στην όρεξη και το μεταβολισμό και πιθανόν σε αύξηση του βάρους.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές τη λάθος ώρα της ημέρας μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου και παθήσεων στο γαστρεντερικό σύστημα.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=310250&cid=15

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις