Διαβήτης: Μια ύπουλη ασθένεια

Με την κατάλληλη ρύθμιση του σακχάρου και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ο διαβητικός μπορεί να έχει καλή ποιότητα ζωής.

Τουλάχιστον ένας στους δέκα Ελληνες υποφέρει από σακχαρώδη διαβήτη. Την ίδια στιγμή, μεγάλος αριθμός των πασχόντων δεν το γνωρίζει. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο αριθμός των διαβητικών στη χώρα μας τετραπλασιάστηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια, γεγονός που οφείλεται στις κακές διατροφικές συνήθειες, στην έλλειψη σωματικής άσκησης και στην αυξανόμενη παχυσαρκία του πληθυσμού. Η πάθηση χαρακτηρίζεται "σιωπηλή", αφού τα πρώτα συμπτώματά της εμφανίζονται όταν πια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

 Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται σε δύο μορφές: Τον διαβήτη τύπου 2 ο οποίος "χτυπά" κυρίως ενήλικες και αφορά τους 9 στους 10 διαβητικούς και τον διαβήτη τύπου 1, ο οποίος ονομάζεται επίσης "νεανικός διαβήτης" και οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Παρότι ο διαβήτης είναι μια σοβαρή πάθηση, οι γιατροί επισημαίνουν ότι με την κατάλληλη ρύθμιση του σακχάρου και με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ο διαβητικός ασθενής μπορεί να έχει καλή ποιότητα ζωής.

 Το σημερινό ΕΘΝΟΣ ΥΓΕΙΑ παρουσιάζει αναλυτικά τι είναι ο διαβήτης, πώς προλαμβάνεται, ποιοι απειλούνται περισσότερο και ποια θεραπεία ενδείκνυται για την αντιμετώπισή του. Παράλληλα, παρατίθενται πληροφορίες για τις επιπλοκές που δύναται να προκαλέσει η πάθηση στην όραση, την ανδρική στύση και τα κάτω άκρα των ασθενών, ενώ με άρθρο του ο παιδίατρος ενδοκρινολόγος, κ. Δημήτρης Χιώτης εξηγεί ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η συχνότερη ενδοκρινοπάθεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις