SEXUALITY: Η βιταμίνη Β καταπολεμά τη στυτική δυσλειτουργία

Μια καθημερινή δόση νιασίνης, γνωστής επίσης και ως βιταμίνη Β3, φαίνεται να βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία σε άνδρες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 160 άνδρες που εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων και από ήπια έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία. Οι 80 από αυτούς που έλαβαν νιασίνη ανέφεραν βελτίωση στην ικανότητά τους να διατηρήσουν τη στύση, ενώ οι άλλοι 80 που πήραν ένα χάπι placebo (ψευδοφάρμακο) δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της νιασίνης είναι πως είναι ένα παλιό, δοκιμασμένο και ασφαλές φάρμακο. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια βιταμίνη! Η νιασίνη είναι γνωστό ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων σε ασθενείς με αθηροσκλήρωση, η οποία είναι η άθροιση λίπους στα τοιχώματα των αγγείων. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, η θετική επίδραση της νιασίνης στη στυτική δυσλειτουργία, αφού έχει παρόμοια αιτιοπαθογένεια με αυτή της αθηροσκλήρωσης.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθούν από φλεγμονή αιμοφόρων αγγείων. Στην περίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας, η φλεγμονή βρίσκεται στα αιμοφόρα αγγεία του πέους.

Άλλωστε, υπάρχουν ευρήματα που υποστηρίζουν πως οι στατίνες, τα φάρμακα που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης, βελτιώνουν τη δράση των φαρμάκων τύπου Viagra που ενδείκνυνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. 

Οι στατίνες, μάλιστα, βρέθηκε πως είχαν πιο γρήγορη επίδραση στη στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με την επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, γεγονός που υποστηρίζει τη θεωρία που θέλει τις στατίνες να δρουν στη φλεγμονή που βρίσκεται στον πυρήνα των δύο καταστάσεων.

Το πλεονέκτημα της νιασίνης σε σχέση με τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία είναι ότι, ενώ τα δεύτερα έχουν συνήθως βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και τις περισσότερες φορές ο χρόνος λήψης τους προγραμματίζεται σύμφωνα με τον χρόνο σεξουαλικής επαφής, η νιασίνη μπορεί να λαμβάνεται μια οποιαδήποτε φορά μέσα στην ημέρα και αφήνει το περιθώριο της αυθόρμητης σεξουαλικής επαφής.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα των μελετών, οι επιστήμονες λένε πως χρειάζεται επιπλέον έρευνα πριν αρχίσει να συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Χρειάζονται επιπλέον πληροφορίες για τον τύπο των ασθενών που είναι πιθανόν να ανταποκριθούν σε αυτή τη θεραπεία, ενώ παράλληλα χρειάζεται να μελετηθεί και πληθυσμός ασθενών με στυτική δυσλειτουργία που δεν έχουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων.

Μέχρι στιγμής, το ασφαλές εύρημα της επιστημονικής κοινότητας είναι πως μια ημερήσια δόση νιασίνης βελτιώνει τη στύση σε άνδρες που εμφανίζουν ταυτόχρονα υψηλή χοληστερόλη και στυτική δυσλειτουργία. 

Πηγή: livescience

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις