Χριστουγεννιάτικες... γαστρεντερίτιδες



Πώς θα τις προλάβουμε

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατέληξε σε μια... χριστουγεννιάτικη τροφική δηλητηρίαση. Λίγο το φαγητό, λίγο τα γλυκάκια λίγο η απροσεξία της μαγείρισσας, έφεραν πολλούς από εμάς στο κρεββάτι του πόνου ενώ οι υπόλοιποι συνέχιζαν κανονικά να απολαμβάνουν τις εορτές. 

Τι είναι, πως θα την αντιμετωπίσουμε και κυρίως... πώς θα την προλάβουμε... Η οξεία γαστρεντερίτιδα ή αλλιώς τροφική δηλητηρίαση είναι, απλά, λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε μικρόβια και τις ουσίες που αυτά παράγουν (εξωτοξίνες). Τα μικρόβια (μικρόβια και ιοί) μεταφέρονται στις τροφές (από μολυσμένα χέρια, μολυσμένες επιφάνειες) και εκεί κάτω από την ανάπτυξη συγκεκριμένων θερμοκρασιών αρχίζουν να παράγουν ουσίες που ονομάζονται εξωτοξίνες. Η είσοδος των εξωτοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από την τροφή οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση ή αλλιώς οξεία γαστρεντερίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα:

-εμετός
-διάρροια
-πυρετός, σε περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε διεισδυτικά βακτήρια όπως η Σαλμονέλλα.

Τροφές που μπορεί να ευθύνονται για την οξεία γαστρεντερίτιδα:

-Μολυσμένο νερό: Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των υπεύ­θυ­νων μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική ο­δός. Οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλή­ρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρ­χει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα υδρεύ­σεως.

-Κρέμα ή μαγιονέζα: Οφείλεται συνήθως σε μόλυνση της τροφής από σταφυλόκοκκο, που προέρχεται από τα χέρια ατόμων που προετοιμάζουν την τροφή πριν να σερβιριστεί. Ο σταφυλόκοκκος αφού μολύνει τη κρέμα πολλαπλασιάζεται και παράγει εξωτοξίνη, η οποία προκαλεί την οξεία γαστρεντερίτιδα.

-αυγά ή πουλερικά: Είναι γνωστό ότι όλα σχεδόν τα πουλερικά έχουν σαλμονέλλα. Οι σαλμονέλλες αυτές μπορεί να μολύνουν τα αυγά του εμπορίου και καταστρέφονται μόνο με τον έντονο βρασμό του αυγού (σφιχτό βρασμένο αυγό), ενώ στο μελάτο αυγό μπορούν να επιβιώσουν και να μετα­δοθούν στον άνθρωπο που θα το καταναλώ­σει. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να μεταδοθεί από ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά.

-Κινέζικα εστιατόρια: με μολυσμένο ρύζι.
-Οξεία ιογενής επιδημική γαστρεντερίτιδα

Οι ιοί Rοta και Noro εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνοι για το 25% της οξείας γαστρεντερίτιδας που απαντά στα παιδιά τόσο στους χειμερι­νούς, αλλά ιδιαίτερα στους θερινούς μή­νες. Δεν είναι όμως μόνο παιδική λοίμωξη, αλλά μπορεί να προσβλη­θούν ενήλικες και ηλι­κιωμένα άτομα. Η γαστρεντερίτιδα εκδηλώ­νεται σε πολλά συγχρόνως άτομα που ζουν στην ίδια πόλη (επιδημία). Οι ιοί Noro είναι υπεύθυνοι για επιδημίες σε κρουαζιερόπλοια.

-Οξεία γαστρεντερίτιδα από Hamburger: Το μικρόβιο με­τα­δίδε­ται από ατελώς ψημένο κιμά που χρησιμο­ποιείται στα χάμπουρ­γκερ και γι' αυτό ονομάζεται «νόσος των χάμπουρ­γκερ».

-Οξεία γαστρεντερίτιδα από ωμά θαλασσινά: Οξεία λοιμώδη γαστρεντερίτιδα μπορεί να παρουσιασθεί και από βρώση θαλασσι­νών, τα οποία έχουν συλλεγεί από θαλάσ­σιες περιοχές όπου εκβάλλουν λύματα πό­λεων. Συνήθως τα ωμά αυτά θαλασσινά εί­ναι μολυσμένα με παθογόνα κολοβακτη­ρίδια.

-Η διάρροια των ταξιδιωτών

Πρόληψη:
Βασική αρχή για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης είναι να τηρούνται ορισμέ­νοι κανόνες υγιεινής.

- Τα χέρια πρέπει πάντοτε να πλένονται πριν από το φαγητό.
- Η τροφή που καταναλώνεται πρέπει να είναι πρόσφατα μεγειρεμένη, να μην διατηρείται σε θερμοθα­λάμους εστιατορίων σε ακατάλ­ληλες θερμοκρασίες (π.χ. 40 βαθμών), που είναι θερμοκρασίες επωάσεως των μικρο­βίων.
-Τα εστιατόρια πρέπει να είναι μεγάλης κατανά­λωσης, ώστε οι τροφές να μην παραμένουν στα ψυγεία ή στους θερμο­θαλάμους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Το νερό πρέπει να είναι είτε εμφιαλω­μένο είτε από υδραγωγείο το οποίο να χλωριώνεται τακτικά.

Θεραπεία:

-Σε οξεία γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε εξωτοξίνες μικροβίων δεν απαιτείται ειδική θεραπεία αλλά μόνο ικανοποιητική ενυδά­τωση του ασθενούς. Συνήθως η οξεία γα­στρεντερίτιδα υποχωρεί μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα.

-Αντίθετα αν ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, δηλαδή το διαρροϊκό σύνδρομο οφείλεται σε διεισδυτικά μικρό­βια, πρέπει να αντιμετωπισθεί κατάλληλα με ενυδάτωση και αντιβιοτικά σε νοσοκομείο.
Πηγή: iatropedia 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις