Η «δίαιτα» του βραδινού γεύματος


Θέλετε να χάσετε τα κιλά που σας βαραίνουν, αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή ακόμα και λόγω συνήθειας καταναλώνετε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας τις βραδινές ώρες.
 
 Αν και το βραδινό γεύμα είναι αρκετά επιβαρυντικό για το βάρος σας, εντούτοις υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε, προκειμένου να διατηρήσετε ή και να χάσετε τα κιλά που επιθυμείτε.

 Το να φάει, λοιπόν, κανείς το κύριο γεύμα του το βράδυ δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση βάρους. Η απώλεια κιλών έρχεται όταν βρίσκεστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, όταν δηλαδή τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάτε μέσα στην ημέρα.

 Με την προϋπόθεση πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο εύρος, μπορείτε να φάτε το κύριο γεύμα σας το βράδυ.

 Όμως, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ορισμένες συμπεριφορές-παγίδες σίγουρα δεν θα σας οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα.

 Για να είστε, λοιπόν, σίγουροι πως το βραδινό δεν θα σας φέρει περιττά κιλά:

 - Μην παραλείπετε γεύματα. Το αίσθημα της υπερβολικής πείνας θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής τις βραδινές ώρες, συνεπώς και σε σταδιακή αύξηση του βάρους. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα σωστό πρωινό και συνεχίστε με μικρά και συχνά γεύματα που θα σας παρέχουν άμεσα την ενέργεια που χρειάζεστε μέχρι το βράδυ.

 - Αν τρώτε το μεγαλύτερο πιάτο σας το βράδυ, τότε το μεσημεριανό δεν πρέπει να αποτελεί ένα δεύτερο κύριο γεύμα. Καταναλώστε για μεσημέρι μία σαλάτα (χωρίς σως) ή τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και ζαμπόν γαλοπούλας με ελαιόλαδο ή μια έτοιμη σούπα με λίγες θερμίδες και ένα γιαούρτι 2%.

 - Φροντίστε να μην πάτε απευθείας για ύπνο μετά το βραδινό σας. Βρείτε χρόνο για κάποια δραστηριότητα μετά το γεύμα, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες αυτές για την παραγωγή ενέργειας.

 - Μην κάνετε υπερβολές. Ακόμη κι αν το βραδινό είναι για σας το κύριο γεύμα, πρέπει να αποτελεί ένα πιάτο που το χαρακτηρίζει το μέτρο και η ισορροπία. Επιλέξτε τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Η σύνθεση του πιάτου μπορεί να είναι η εξής: το ½ σαλάτα, το ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) και το άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης).

 Πηγή: nutrimed

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις