Light Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!


Με γεύσεις από όλο τον κόσμο

Φοβάστε πως για ακόμη μια φορά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα γίνει η αιτία να αλλάξετε νούμερο μετά τις γιορτές; Σε κάθε γωνιά της γης τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμα που επικρατούν. 

Πολλά από αυτά τα έθιμα περιέχουν ισορροπημένες επιλογές που μπορούν να εξισορροπήσουν τις θερμίδες του εορταστικού τραπεζιού και παράλληλα να σας ταξιδέψουν σε διαφορετικούς γευστικούς προορισμούς… με «δωρεάν» εισιτήριο.

Λαχανικά για συνοδευτικό όπως… οι Γερμανοί
Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι Γερμανοί προτιμούν παραδοσιακά σαν κύριο πιάτο τη γεμιστή χήνα με δαμάσκηνα συνοδευόμενη από λαχανικά, βραστές πατάτες και γλυκό κόκκινο λάχανο με γαρύφαλλα. Πιο σπάνια προτιμούν το ψάρι του γλυκού νερού Κυπρίνο (Κάρπφεν) μαγειρεμένο με μανιτάρια και μπέικον.

Δοκιμάστε, λοιπόν, αντί για φουρνιστές πατάτες με φρέσκο βούτυρο να συνοδεύσετε το Χριστουγεννιάτικο γεύμα σας με βραστές πατάτες και γευστικά λαχανικά σε συνδυασμό με αποξηραμένα φρούτα όπως το πράσο με δαμάσκηνα, το καρότο και η πιπεριά με βερίκοκο.

Χριστούγεννα με θαλασσινά: Μεσογειακά και ….Τσέχικα
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή. Στη Νότια Ιταλία τον πρώτο λόγο στο εορταστικό τραπέζι έχουν τα θαλασσινά. Στη Νάπολη, για παράδειγμα, την Παραμονή των Χριστουγέννων το κυρίως πιάτο είναι ψάρι ψητό, ενώ το πρώτο πιάτο που σερβίρεται στην Τσεχία είναι συνήθως ψαρόσουπα ή πατατόσουπα και το κυρίως πιάτο είναι ψητός κυπρίνος, που συνοδεύεται από πατατοσαλάτα. 

Αντίστοιχα, τα Χριστούγεννα οι Ισπανοί τρώνε οστρακοειδή, ψάρια και κάποιοι κυνήγι. Οι Πορτογάλοι, πάλι, το χριστουγεννιάτικο δείπνο το σερβίρουν τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει παστό μπακαλιάρο με βραστές πατάτες.

Τι θα λέγατε ,λοιπόν, τις ημέρες πριν και μετά το εορταστικό τραπέζι να δοκιμάζατε ένα ψάρι στο φούρνο με πολύχρωμα λαχανικά και 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι. Μειώνεται, έτσι, τις προσλαμβανόμενες θερμίδες χωρίς να χάσετε τη γεύση!

Σουηδοί… οι παχυντικοί!
Στη Σουηδία πριν από το γεύμα της Παραμονής των Χριστουγέννων, υπάρχει ένα έθιμο, γνωστό στους περισσότερους Έλληνες, και ονομάζεται «βούτηγμα στην κατσαρόλα». Σύμφωνα με αυτό, όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι.

Θυμηθείτε! Το εορταστικό τραπέζι είναι έτσι κι αλλιώς φορτωμένο σε θερμίδες, λόγω της μεγάλης ποικιλίας πολλών, διαφορετικών και συχνά πλούσιων σε θερμίδες πιάτων. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να επιβαρύνεται το σώμα σας με περιττές θερμίδες από βουτιές σε λίπη και σάλτσες.

Επιδόρπιο από…. την Αίγυπτο

Στην Αίγυπτο η ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή παραδοσιακά οι πιο πλούσιοι μοιράζουν λουκουμάδες.

Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αντί για τα παραδοσιακά γλυκά, στο φετινό εορταστικό τραπέζι να σερβίρεται λουκουμάδες σε μικρές μπουκιές συνοδευόμενοι από μέλι, καρύδια ή λιωμένη κουβερτούρα και εσπεριδοειδή. Οι μικρές μπουκιές θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε, ενώ τα φρούτα σα συνοδεία θα σας φουσκώσουν πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να σταματήσετε νωρίς!

Βραζιλία-Αυστρία: Οι ενεργητικοί
Τι κοινό μπορεί να έχουν οι δύο αυτοί λαοί; Τόσο οι Βραζιλιάνοι όσο και οι Αυστριακοί συνοδεύουν το εορταστικό τραπέζι με πολύ δραστηριότητα. Στη Βραζιλία, οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μέσα στο κατακαλόκαιρο, με αποτέλεσμα οι εορταστικές τους εκδηλώσεις να συνοδεύονται από βόλτες στις εξοχές, πικ-νικ και βαρκάδες. Από την άλλη, τα Χριστούγεννα στην Αυστρία συνδέονται περισσότερο με... τη μουσική παρά με τη μαγειρική τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. 

Πηγή: nutrimed.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις