Σηκωθείτε από την καρέκλα!

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας
Σχεδόν κάθε μέρα όλοι μας ακούμε την περιβόητη λέξη θερμίδα! Πόσες θερμίδες έκαψες, πόσες πήρες, με πόσες θα αδυνατίσεις ή θα παχύνεις, ποια τρόφιμα περιέχουν πολλές θερμίδες ή όχι. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που στο άκουσμα και μόνο της συγκεκριμένης λέξης κλείνουν τα αυτιά τους! Ας δούμε εμείς την πραγματική της έννοια, την χρησιμότητά της, αλλά και απλούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να «κάψουμε» καθημερινά αρκετές από αυτές.

Θερμίδα στον καθημερινό λόγο εννοούμε την ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται όταν μια ποσότητα φαγητού αντιδρά με οξυγόνο, δηλαδή καίγεται. Η ενέργεια αυτή αφορά την ενέργεια που αποδίδουν τα τρόφιμα, χωρίς βέβαια να συνυπολογίζονται οι ενεργειακές απώλειες του πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.

Για να μπορέσει όμως να χρησιμοποιηθεί σωστά από τον ανθρώπινο οργανισμό, θα πρέπει να πάρει την κατάλληλη μορφή, με την διαδικασία του μεταβολισμού, μετατρέποντας την χημική ενέργεια σε άλλες μορφές ενέργειας. Εάν, ωστόσο, η ποσότητα της τροφής είναι μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός, τότε η ενέργεια που παράγεται είναι περισσότερη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μη ισορροπημένο ισοζύγιο ενέργειας.

Με απλά λόγια, εάν η ενέργεια που παράγεται είναι μεγαλύτερη από αυτήν που καταναλώνεται, τότε έχουμε αύξηση σωματικού βάρους. Άρα, ο στόχος μας είναι η πρόσληψη της σωστής ποσότητας τροφής από τη μία και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απώλεια ενέργειας από την άλλη.

Οι τρόποι για να έχουμε απώλεια ενέργειας είναι γνωστοί στους περισσότερους, αλλά ελάχιστοι τους ακολουθούν. Βρίσκοντας συνεχώς προφάσεις, αρνούνται να τους εφαρμόσουν, αρνούνται να μπουν σε έναν πιο υγιή και φυσιολογικό τρόπο ζωής, ακολουθώντας τον δρόμο της πλήξης και της οκνηρίας, με δυσάρεστα για αυτούς επακόλουθα.
 Οι παρακάτω τρόποι απώλειας ενέργειας είναι ενδεικτικοί, μιας και η σπατάλη των θερμίδων εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, τον σωματότυπο, τις ορμόνες, τις κλιματολογικές συνθήκες.

Περπάτημα

Αφήστε το αυτοκίνητο, περπατήστε μέχρι την δουλειά σας, με τους φίλους σας, με τα παιδιά σας. Μόνο 15 λεπτά αρκούν για να κάψετε 100 θερμίδες.

Κηπουρική

Σκαλίστε τον κήπο σας, κουρέψτε το γκαζόν, κλαδέψτε τα λουλούδια, καθαρίστε τα φύλλα από τα δέντρα και τους θάμνους. Θα καταφέρετε να σπαταλήσετε 300-400 θερμίδες ανά ώρα χωρίς να το καταλάβετε!

Νοικοκυριό

Σκούπισμα, σφουγγάρισμα, καθάρισμα τζαμιών, άπλωμα ρούχων, τίναγμα σεντονιών και παπλωμάτων, είναι μερικές από τις δουλειές του σπιτιού, που σίγουρα κάποιες από αυτές είναι και καθημερινές. Ανάλογα με τη διάρκεια και το είδος τους, αφαιρούν 150-250 θερμίδες.

Εργασία

Αλλάξτε την άβολη καρέκλα, με μία μεγάλη μπάλα γυμναστικής, προτιμήστε τα σκαλιά από το ασανσέρ, αποφύγετε την ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάντε κάποιες απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης όσο εργάζεστε. Το σώμα σας θα καταφέρει να χάσει τις θερμίδες που πρέπει και το μυαλό σας να μείνει ξεκούραστο και απαλλαγμένο από δυσάρεστες και αγχωτικές σκέψεις!

Γυμναστήριο

Δυναμώστε τους μύες σας, αυξήστε τον μεταβολισμό σας, κάψτε το περιττό σας λίπος με το διάδρομο, το ελλειπτικό και το ποδήλατο, γυμναστείτε με συνέπεια και με υπομονή. Δεν χρειάζεται να σπαταλάτε ώρες. Αρκεί 1 ώρα σωστής προπόνησης, και συγκεκριμένα ασκήσεις αεροβικές αλλά και μυϊκής ενδυνάμωσης, για να καταφέρουμε να χάσουμε από 250-450 θερμίδες.

Ποδήλατο

Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σαν μέσο μεταφοράς, σαν εκτόνωση, σαν γυμναστική. Κάντε ποδήλατο με τους φίλους σας, με τα παιδιά σας, με τους συναδέλφους σας. Γνωρίστε καλύτερα την φύση και τις γειτονιές της πόλης σας. Επιλέξτε εκτός από το κλασσικό ποδήλατο το στατικό, το ποδήλατο βουνού, θάλασσας, αλλά και τα προχωρημένα προγράμματα spinning των γυμναστηρίων, σπαταλώντας από 200-300 θερμίδες στα 30 λεπτά.

Σπορ

Διοργανώστε έναν αγώνα ποδοσφαίρου με τους φίλους σας, χορέψτε παραδοσιακούς χορούς στον σύλλογο της γειτονιάς σας, παίξτε μπάσκετ, βόλεϋ, τένις όποτε μπορείτε, κολυμπήστε άφοβα στην θάλασσα ή στο κολυμβητήριο. Κάντε πεζοπορία και ορειβασία, σκι στην θάλασσα ή στο βουνό, οτιδήποτε μπορεί αυξήσει τη φυσική σας δραστηριότητα και να σας κάνει να χάσετε θερμίδες!

Η αύξηση λοιπόν της φυσικής δραστηριότητας είναι επιτακτική ανάγκη. Παραπάνω πως μπορεί να επέλθει με μικρές αλλαγές! Έτσι, θα καταφέρουμε να έχουμε μία ποιοτική και αρμονική ζωή, αποκτώντας ένα σώμα υγιές, γεμάτο δύναμη και ομορφιά!

Πηγή: mednutrition.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις