Η μνήμη καταστρέφεται από το κάπνισμα


Όσοι ανάβουν τσιγάρο μόνο τα Σαββατοκύριακα ή όταν βγαίνουν με τους φίλους τους, πιθανώς νομίζουν ότι δεν κάνουν και κανένα κακό στην υγεία τους. Βρετανοί επιστήμονες όμως ανακάλυψαν ότι οι «κοινωνικοί καπνιστές», όπως αποκαλούνται, βλάπτουν την καθημερινή μνήμη τους όσο και οι...

συστηματικοί καπνιστές. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Νορθάμπρια μελέτησαν τρεις ομάδες 28 φοιτητών: κοινωνικούς καπνιστές οι οποίοι δεν υπερέβαιναν τα 20 τσιγάρα την εβδομάδα και κάπνιζαν κυρίως το Σαββατοκύριακο, συστηματικούς καπνιστές οι οποίοι κατανάλωναν 10-15 τσιγάρα την ημέρα, και μη καπνιστές.

Κανένας από τους εθελοντές δεν έκανε χρήση ουσιών, ούτε έπινε περισσότερο απ’ όσο θεωρείται ασφαλές για την υγεία.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να θυμηθούν μία σειρά από προκαθορισμένες δράσεις σε συγκεκριμένους χώρους την ώρα που έβλεπαν ένα σύντομο βίντεο για μία πολύβουη λεωφόρο.

Έπρεπε, λ.χ., να θυμηθούν να στείλουν sms σε έναν φίλο τους την ώρα που στο βίντεο φαινόταν ένα τοπίο ή να χαλάσουν χρήματα όταν έβλεπαν ένα συγκεκριμένο κατάστημα.

Η ικανότητα της διεκπεραίωσης προγραμματισμένων δράσεων σε μελλοντικό χρόνο είναι γνωστή ως προοπτική μνήμη.

Σε αυτή την πρώτη του είδους μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι κοινωνικοί όσο και οι συστηματικοί καπνιστές απέδωσαν «σημαντικά χειρότερα» απ’ ό,τι οι μη καπνιστές – και μάλιστα εξίσου άσχημα και στις δύο περιπτώσεις.

«Η οφειλόμενη με το κάπνισμα φθορά της μνήμης γενικώς έχει σχετισθεί με επιτάχυνση της εκφύλισης του εγκεφάλου, όπως με την συρρίκνωσή του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τομ Χέφερμαν, λέκτορας Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο.

«Η μελέτη μας έδειξε πως ο δραστικός περιορισμός του καπνίσματος δεν ωφελεί το μυαλό – ακόμα και ένα τσιγάρο βλάπτει τη μνήμη».

Προγενέστερες μελέτες του δρος Χέφερναν έχουν δείξει ότι οι καπνιστές χάνουν έως το ένα τρίτο της καθημερινής μνήμης τους εξαιτίας του τσιγάρου, αλλά εάν πάψουν να καπνίζουν η μνήμη τους επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Σε μία από αυτές, καπνιστές που κλήθηκαν να θυμηθούν μικρές λεπτομέρειες, όπως έναν κατάλογο με μουσικά θέματα, θυμήθηκαν μόνο το 59% από αυτές. Οι πρώην καπνιστές, όμως, θυμόντουσαν το 74% των λεπτομερειών, ενώ οι εθελοντές που ουδέποτε κάπνισαν, θυμήθηκαν το 81%.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Open Addiction».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις