Ισορροπημένη διατροφή για καλή εγκυμοσύνη

Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στη μητέρα, όσο και στο έμβρυο

Η σωστή, ισορροπημένη, διατροφή παίζει καθοριστικό παράγοντα στην εγκυμοσύνη για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας κ. Γ. Κρεατσά και τον διατροφολόγο κ. Χρ. Βασιλόπουλο, η έλλειψη βιταμινών και άλλων στοιχείων κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στη μητέρα, όσο και στο έμβρυο.
Ειδικότερα:
• Η έλλειψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και το νεογνό να γεννηθεί με χαμηλό βάρος.
• Η έλλειψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής και τις πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί με χαμηλό βάρος. Επίσης, η μητέρα κινδυνεύει να εμφανίσει επιλόχειο κατάθλιψη.
• Η έλλειψη σε πρωτεΐνες μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλό βάρος του παιδιού.
• Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο του εμβρύου και πρόωρο τοκετό.
• Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες στο έμβρυο.
• Η έλλειψη φυλλικού οξέος προκαλεί ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.
Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας κ. Κων. Πανούλης, είναι σημαντικό η γυναίκα να έχει καλό σωματικό βάρος πριν τη σύλληψη, καθώς τα λίγα ή τα πολλά κιλά μπορεί να έχουν επιπτώσεις τόσο στη γονιμότητα όσο και στην έκβαση του τοκετού.
Η λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων (DHA & EPA), κατά τη διάρκεια της περιόδου της σύλληψης, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ατελειών του νευρικού σωλήνα. Γι αυτό πολλές γυναίκες ξεκινούν να λαμβάνουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής έναν χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη.
Το θέμα της διατροφής την περίοδο της εγκυμοσύνης θα συζητηθεί σε εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο, Τρίτη, στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος στον Πειραιά (5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Η είσοδος είναι ελεύθερη.
tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις