Χημικά με τα οποία ερχόμαστε καθημερινή σε επαφή επιβουλεύονται το σπέρμα μας

Κι άλλα άσχημα νέα από το μέτωπο της ανδρολογίας. Η γονιμότητά μας πλήττεται καθημερινά ακόμη κι απ' τα απλά χημικά που υπάρχουν στα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά, λέει μια νέα έρευνα.

Μια ερευνητική ομάδα από καθηγητές σκωτσέζικων πανεπιστημίων δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για "καθημερινά" χημικά που μάς μοιάζουν εντελώς ακίνδυνα, αλλά που έχουν τελικά πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην παραγωγή σπερματοζωαρίων. Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Γλασκώβης, Εδιμβούργου και Αμπερντίν (μιλάμε για Εθνική Σκωτίας, όχι αστεία) κάνουν λόγο για ουσίες που βρίσκονται στα καλλυντικά που βάζουμε επάνω μας, στα απορρυπαντικά με τα οποία πλένουμε τα ρούχα και τα πιάτα μας, ακόμη και στους ρύπους της ατμόσφαιρας. Κοινώς, δεν υπάρχει σωτηρία.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι η έρευνα δεν έγινε σε άντρες αλλά σε... πρόβατα (για την Σκωτία μιλάμε). Το 42%, πάντως, των ζώων τα οποία "έλουζαν" με τα χημικά που έχουν βάλει στο στόχαστρο παρουσίασε όντως ανωμαλίες που οδηγούσαν σε μικρότερη παραγωγή σπερματοζωαρίων (άρα και σε πιο αδύναμο σπέρμα), χωρίς όμως να φαίνεται κάποια αλλαγή (συρρίκνωση, ας πούμε) στους όρχεις τους ή στην συγκέντρωση ορμονών στο αίμα. Το επόμενο βήμα της έρευνας θα είναι να διαπιστώσουν ποια από τα χημικά επηρρεάζουν περισσότερο την γονιμότητα και να πείσουν τις εταιρείες να τα απεμπολήσουν από τα προϊόντα τους. Για να δούμε...
mensguide.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις