Το καλοκαίρι κινδυνεύετε λιγότερο από υπνική άπνοια

Το καλοκαίρι κινδυνεύετε λιγότερο από υπνική άπνοια

 

Τα προβλήματα στην αναπνοή που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν δηλαδή κάποιος σταματάει να αναπνέει για δευτερόλεπτα ή ακόμη και για λεπτά, ενώ κοιμάται, γίνονυνται εντονότερα τους μήνες του χειμώνα, ενώ τους θερμότερους μήνες παρουσιάζουν ύφεση.

 

 Μια νέα έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Ρίο στη Βραζιλία, διαπίστωσε ότι εκτός από τις αλλαγές στο βάρος (παχυσαρκία), την κούραση, την ένταση της ημέρας, τις εποχικές αλλεργίες, τώρα και ο καιρός επηρεάζει την υπνική άπνοια.

 Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Κριστιάν Μαρία Κασόλ, οι παράγοντες που εντείνουν τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολλοί: από τα προβλήματα στους άνω αεραγωγούς των πνευμόνων που συνδέονται με τον χειμώνα μέχρι την χρήση τζακιού για την θέρμανση των σπιτιών κατά τους χειμερινούς μήνες.

 Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα ασθενών που είχαν καταφύγει σε κέντρα μελέτης ύπνου και εξέτασαν πόσες φορές διαταράχτηκε ο ύπνος τους από διακοπή της αναπνοής. Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 7.500 ασθενείς στην διάρκεια μιας δεκαετίας οι οποίοι παρέμειναν ένα βράδυ στην κλινική.

 Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν την ένταση των συμπτωμάτων άπνοιας των ασθενών με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, περιλαμβανομένης της υγρασίας, της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 Οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πείραμα στην διάρκεια των πιο ψυχρών μηνών είχαν περισσότερα κρούσματα υπνικής άπνοιας σε σχέση με εκείνους που μετέβησαν στην κλινική στη διάρκεια των πιο θερμών μηνών.

 Τον χειμώνα οι ασθενείς υπέφεραν από υπνική άπνοια κατά μέσον όρο 18 φορές την ώρα σε σχέση με τις 15 φορές την ώρα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

 Επίσης βαριάς μορφής υπνική άπνοια εμφάνισε το 34% των ασθενών στη διάρκεια του χειμώνα σε αντίθεση με 28% των ασθενών στη διάρκεια του καλοκαιριού.

 Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, όπως η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και η υγρασία καθώς και τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, συνδέονται με τα πιο βαριά κρούσματα υπνικής άπνοιας.

 Ωστόσο, η μελέτη δεν κατέληξε στο αν ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο καιρός για τα πιο βαριά κρούσματα άπνοιας.

 Πάντως, όπως υπογραμμίζει ο Τζερόμ Ντέμπσι, επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν ο οποίος δεν μετείχε στην έρευνα, μπορεί παράγοντες όπως το κρυολόγημα ή οι αλλεργίες που συνδέονται με τον χειμώνα να εντείνουν τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, αλλά ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η παχυσαρκία.
.iatropedia.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις