Όταν η γεύση μας αλλοιώνεται

Αντιλαμβανόμαστε το άρωμα διαφόρων ουσιών
Οι διαταραχές της γεύσης μπορεί να αλλοιώσουν την πολύτιμη αυτή αίσθηση ακόμα και σε βαθμό που να μην αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς τρώμε. Τι μπορεί να τις προκαλέσει;

H γεύση μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε το άρωμα διαφόρων ουσιών, όπως είναι οι τροφές αλλά και διάφορες βλαβερές ουσίες και δηλητήρια. Οι βασικές γεύσεις που αναγνωρίζει ο άνθρωπος είναι το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό και το πικρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως η αισθητική αυτή λειτουργία μπορεί να διαταραχθεί οδηγώντας σε υπογευσία (μείωση της αίσθησης της γεύσης), αγευσία (απώλεια της γεύσης) και δυσγευσία ή κακογευσία (μετατροπή της γεύσης σε δυσάρεστη αίσθηση ή κακή γεύση).

Πιθανές αιτίες
- Ακτινοθεραπεία στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου.
- Δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα.
- Διαταραχές μεταβολισμού: υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, αβιταμινώσεις, νοσήματα του ήπατος και των νεφρών κ.ά.
- Ορμονικοί λόγοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Το κάπνισμα και η κακή υγιεινή του στόματος.
- Κακώσεις της κεφαλής και μεταβολές του στοματικού βλεννογόνου από τοπικές φλεγμονές, αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, λευκοπλακία, μυκητιάσεις, ιδιοπαθές σύνδρομο Sjogren, τεχνητές οδοντοστοιχίες, επεμβάσεις για νεοπλασίες της περιοχής.
- Φλεγμονές του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα) λόγω βλάβης της χορδής του τυμπάνου ή κλάδου του προσωπικού νεύρου.
- Νευρολογικές διαταραχές λόγω φλεγμονών ή εκφυλιστικών καταστάσεων και όγκων των εγκεφαλικών νεύρων ή του εγκεφάλου, όπως επίσης και η υστερία και διάφορες ψυχογενείς καταστάσεις.
- Φάρμακα: ατροπίνη, φάρμακα για τον ίλιγγο, αντιθυρεοειδικά, αντιβιοτικά κ.ά.
- Η ελάττωση των επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα, που παρατηρείται σε διάφορες παθήσεις.

Πρέπει να ανησυχώ;
Ανάλογα με την αιτία που τις προκαλεί, κάποιες από αυτές τις διαταραχές θεωρούνται σοβαρές, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην αγνοούνται, κυρίως όταν επιμένουν. Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση, καθώς και διάφορες δοκιμασίες με σταγόνες υγρών, και η αντιμετώπισή τους είναι ανάλογη με την αιτία τους.

Πηγή: myworld.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις