Καλοκαίρι και κολπίτιδες

Οι κολπίτιδες είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που ενδέχεται κάποια στιγμή να παρουσιαστούν σε μια γυναίκα. Είναι ενοχλητικές, προκαλούν φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή, πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση, και δεν αφήνουν τη γυναίκα να απολαύσει το σεξ με τον σύντροφο της, αφού συχνά η συνουσία είναι επώδυνη.

 

 Η πιο συχνή κολπική λοίμωξη (κολπίτιδα) προέρχεται από ζυμομύκητες και πιο συχνά από τον μύκητα Candida albicans. Τα είδη candida υπάρχουν σε μικρό αριθμό στον κόλπο, στο στόμα, και στο δέρμα. Κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να ευνοηθεί η ανάπτυξη τους μέσα στον κόλπο με αποτέλεσμα να προκληθεί λοίμωξη. Η λοίμωξη που προκαλείται από αυτό δεν παρουσιάζει αρχικά κανένα σύμπτωμα.

 Τα αντιβιοτικά που κάποια γυναίκα μπορεί να πήρε για να θεραπεύσει μια άλλη λοίμωξη, μειώνουν μέσα στον κόλπο τα προστατευτικά βακτήρια με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται οι μύκητες. Επίσης η εγκυμοσύνη και ο διαβήτης είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να ευνοήσουν την κολπική καντιντίαση.

Πως θα την αναγνωρίσουμε; Τα συμπτώματα που θα μας παραξενέψουν σε μια τέτοια περίπτωση είναι καταρχήν οι μη φυσιολογικές εκκρίσεις και ένα κάπως ρευστό ( ή και παχύρρευστο) λευκό έκκριμα που σχηματίζει χονδρούς σβόλους. Ο πόνος τόσο στην ούρηση όσο και κατά την επαφή, και η φαγούρα και το κάψιμο στον κόλπο και στην είσοδο του.


 Μια γυναίκα που θα έχει αυτά θα πρέπει να εξεταστεί γυναικολογικά. Η εξέταση αυτή θα δείξει τη φλεγμονή του δέρματος, του κόλπου και του τραχήλου. Ο γιατρός επίσης θα εξετάσει και μικροσκοπικά το κολπικό έκκριμα για να σιγουρευτεί ότι πρόκειται για κολπίτιδα από candida.

 Υπάρχει πληθώρα φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις κολπικές λοιμώξεις. Τα περισσότερα είναι σε μορφή αλοιφών κολπικής χρήσης και υπόθετων. Ανάλογα με τη βαρύτητα η θεραπεία κυμαίνεται από 3 – 10 ημέρες.

 Η πρόληψη είναι σημαντική, σημαντικότερη ίσως και της θεραπείας. Το πρώτο που πρέπει μια γυναίκα να γνωρίζει και να κάνει είναι η καθαριότητα στην περιοχή. Η περιοχή των γεννητικών οργάνων θα πρέπει να πλένεται με άφθονο νερό (όχι καυτό) και να διατηρείται στεγνή. Τα προϊόντα υγιεινής της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής καλό θα είναι να αποφεύγονται. Το ίδιο και τα ρούχα και τα εσώρουχα που είναι στενά και ενδεχόμενα να προκαλέσουν ερεθισμό. Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τα ναύλον ή τα μεταξένια που δεν ευνοούν τον αερισμό της περιοχής. Εάν ετοιμάζεστε να πάρετε αντιβίωση, να καταναλώνετε συχνά γιαούρτι. Εάν είστε αδιάθετη να χρησιμοποιήσετε σερβιέτες και όχι ταμπόν. Τέλος όταν κάνετε έρωτα να απαιτήσετε από τον σύντροφο σας να φορέσει προφυλακτικό.

Η κολπίτιδα δεν είναι μια λοίμωξη που πρέπει να την παίρνουμε αψήφιστα. Μπορεί να ενταθεί ή να υποτροπιάσει και μετά θα είναι περισσότερο αφόρητη από την αρχή. Σε κάθε περίπτωση και με την παραμικρή υποψία που θα έχετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. 
.iatropedia.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις