Αναψυκτικά τύπου Light ή Zero

    Αναψυκτικά τύπου Light ή Zero
 
 Από τη Λιζέττα Σταύρου

 anapsiktika-big.jpg Τα αναψυκτικά light ή Zero αποτελούν μια επιλογή που παρέχει, συγκριτικά με τ’ αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη, πολύ λιγότερες έως καθόλου θερμίδες. Αυτού του είδους τ’ αναψυκτικά μπορούν επομένως να ενταχθούν σε ένα διαιτολόγιο μείωσης του σωματικού βάρους, αφού δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες, ενώ χαρίζουν την απόλαυση που προσφέρουν τ’ αναψυκτικά με ζάχαρη.

 Επίσης, η γλυκύτητά τους συμβάλλει στην ευχαρίστηση και την ικανοποίηση του αισθήματος της «γλυκιάς γεύσης»και, με αυτό τον τρόπο αποτρέπει συχνά από την αναζήτηση αυτής από άλλα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπη και ζάχαρη.

Γιατί δεν πρέπει να τα φοβόμαστε;

 Κατά καιρούς, κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι που χαρακτηρίζουν τα light αναψυκτικά ως προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία λόγω των γλυκαντικών ουσιών που περιέχουν. Ας δούμε όμως γιατί δεν πρέπει να τα φοβόμαστε:

 Οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τ’ αναψυκτικά είναι η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ και το κυκλαμικό οξύ. Η ασπαρτάμη μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, οπότε αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, όπως και η ζάχαρη. Είναι ωστόσο 160-220 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, οπότε χρησιμοποιείται σε ελάχιστες δόσεις και πρακτικά δεν αποδίδει θερμίδες. Οι άλλες δυο γλυκαντικές ουσίες δε μεταβολίζονται στο ανθρώπινο σώμα, οπότε δεν προσθέτουν καθόλου θερμίδες. Η ακεσουλφάμη-Κ είναι 150-200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, ενώ το κυκλαμικό οξύ 30 φορές γλυκύτερο.

Προσοχή!
Το βασικό συστατικό των light αναψυκτικών είναι το νερό, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 99%.
Οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε τρόφιμα και ποτά, όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ και το κυκλαμικό οξύ έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) μετά από μακροχρόνιες έρευνες και έχουν αποδειχθεί ασφαλείς για χρήση και κατανάλωση.
Καταρρίπτοντας τους μύθους
Μπορούν τα Light ή Zero αναψυκτικά να προκαλέσουν αύξηση βάρους; Η κατανάλωση ασπαρτάμης και γενικά γλυκαντικών ουσιών δε σχετίζεται με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία. Η άποψη ότι η κατανάλωση αυτών των αναψυκτικών μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δεν επιβεβαιώνεται από επιστημονικές έρευνες.
Μπορούν οι διαβητικοί ασθενείς να καταναλώνουν light ή Zero αναψυκτικά; Είναι σαφές ότι οι διαβητικοί ασθενείς είναι η πιο ωφελημένη ομάδα ασθενών από την ανακάλυψη και ευρεία χρήση των γλυκαντικών ουσιών σε τρόφιμα και ποτά. Δεδομένου ότι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την πρόσληψη σακχάρων και γενικότερα υδατανθράκων, η κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών τους παρέχει τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης, χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει αυτό που κατά καιρούς έχει ακουστεί, ότι δηλαδή οι γλυκαντικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.
Να θυμάστε
Σε καμιά περίπτωση, τ’ αναψυκτικά τύπου light ή Zero δεν μπορούν να είναι επιβλαβή για την υγεία, ή να χαρακτηριστούν ως καρκινογόνα.
Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική μελέτη που να συσχετίζει την κατανάλωση light αναψυκτικών με την αύξηση του βάρους. Αντίθετα, υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως αυτού του είδους τα’ αναψυκτικά μπορεί να συνεισφέρουν στην απώλεια βάρους.
belife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις