Tabata: φτιάξε κορμί-θαύμα σε 4 λεπτά!

 newego_LARGE_t_821_105857613_type12364.jpg

Η τελευταία μόδα στα γυμναστήρια του Χόλιγουντ ακούει στο όνομα Tabata, και αποτελεί μιας υψηλής δυναμικής διαλειμματική προπόνηση.
Το όνομα Tabata, προέκυψε από τον ιάπωνα ερευνητή Ιζούμι Τάμπατα (Izumi Tabata), ο οποίος το 1996 έκανε έρευνα συγκρίνοντας την συνεχή με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης.

 Η εν λόγω έρευνα κατέληξε στο εξής: οι αθλητές που ασκούνταν με τη διαλειμματική μέθοδο, βελτίωσαν τόσο το αερόβιο όσο και το αναερόβιο σύστημά τους ενώ όσοι προτίμησαν τη συνεχή προπόνηση είδαν καλυτέρευση μόνο του αερόβιου.

 Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Tabata, η προπόνηση γίνεται 5 φορές την εβδομάδα για 4 λεπτά. Οι αθλητές δίνουν το μέγιστο δυνατό σε 20 δευτερόλεπτα και ξεκουράζονται μόνο δέκα δευτερόλεπτα. Στα 20 αυτά δεύτερα, η πρόσληψη οξυγόνου φτάνει το 170%.

 Σκοπός της Tabata είναι να ωθήσεις το σώμα σου στα όριά του. Έτσι, αυξάνεις την αντοχή σου, αποκτάς σμιλεμένο σώμα και γυμνάζεις κάθε μυ του κορμιού σου.

 Ο προπονητής Τabata, Ράνιερ Πόλαρντ, τονίζει πως το πιο σημαντικό στην συγκεκριμένη γυμναστική είναι πως κάθε άνθρωπος προσπαθεί να ξεπεράσει τα δικά του όρια. Προπόνηση με προπόνηση, γίνεσαι καλύτερη και μπορεί στην αρχή να κατάφερνες να κάνεις μόνο 2 πους-απς σε 20 δεύτερα, όπως καταλήγεις να εκτελείς πάνω από 5. Ειδικά η μέτρηση χρόνου, που είναι τόσο σημαντική στην Τabata, σε βοηθά να ωθείς το σώμα σου ακόμα παραπέρα. Έτσι, καταλήγεις να καις θερμίδες και να βελτιώνεις τη λειτουργία της καρδιάς σου.

Πώς το κάνεις: Επιλέγεις την καρδιαγγειακή άσκηση που σου ταιριάζει (τρέξιμο, σχοινάκι, ακόμη και ποδήλατο, πους-απς, ακόμα και βαθιά καθίσματα) και σε 20 δευτερόλεπτα δουλεύεις όσο πιο σκληρά μπορείς. Ξεκουράζεσαι 10 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνεις για 7 -8 γύρους. Στο τέλος, νιώθεις την ανάσα σου να κόβεται.

Πόσες θερμίδες καις: σε κάθε συνεδρία Tabata χάνεις 500 με 700 θερμίδες. Το σώμα σου συνεχίζει να καίει λίπος και θερμίδες ακόμα και μετά την άσκηση αφού το σώμα προσπαθεί να ηρεμήσει από την σκληρή προπόνηση.

 Έρευνες έχουν δείξει πως η Tabata αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάψεις λίπος και να βοηθήσεις το μεταβολικό σου ρυθμό να τρέχει για ώρες μετά την προπόνηση. Αν είσαι μάλιστα από τους ανθρώπους που έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή σου και θέλουν να δουν γρήγορα αποτελέσματα στη γραμμή τους, αυτή η προπόνηση σου ταιριάζει.

 Φυσικά, κάποιοι επιστήμονες τονίζουν πως η Tabata πρέπει να συνδυάζεται και με άλλες μεθόδους άσκησης και άθλησης. Εννοείται, πως με τον καιρό η φυσική σου κατάσταση βελτιώνεται και μπορείς να πιέσεις τον οργανισμό σου χωρίς να τραυματιστείς.

Tips:

 -Εξοπλίσου με με ένα καλό χρονόμετρο- πως θα μετράς τα ρημάδια τα 20 δεύτερα, όταν ιδρώνεις και ξε-ιδρώνεις.

 -Πριν την Tabata, κάνε καλό ζέσταμα. Μετά την Tabata χαλάρωσε σωστά με διατάσεις.

 -Σε 4 λεπτά (εφόσον όντως γυμναστείς στα όρια σου) καις τόσες θερμίδες, όσες σε 60 λεπτά καρδιαγγειακής προπόνησης.
womenonly.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις