Τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη η οποία ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων. Στους άνδρες εκκρίνεται κυρίως στους όρχεις και λιγότερο σε μι κρούς αδένες. Είναι η κύρια αρσενική φυλετική ορμόνη και χρησιμοποιείται και σαν στεροειδές αναβολικό. Είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση της λίμπιντο ενώ το ανδρικό σώμα παράγει σαράντα με εξήντα φορές μεγαλύτερη ποσότητα από ότι το γυναικείο. Η συγκέντρωση της τεστοστερόνης στο αίμα είναι χαμηλή κατά την παιδική ηλικία, όμως με την έλευση της εφηβείας αυξάνεται ραγδαία. Η τε στοστερόνη ελέγχει τον σχηματισμό των αντρικών χαρακτηριστικών του φύλου και την ανάπτυξή τους.
Τι προκαλεί η έλλειψή της
Στην πτώση των επιπέδων της (αλλά και των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης) οφείλονται η μείωση της μυϊκής μάζας και της πυκνότητας των οστών, η αύξηση του σωματικού λίπους, ενώ τα χαμηλά επί πεδά της συχνά συνδέονται και με άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, κούραση και αλ λαγές στα επίπεδα της χοληστερίνης. Παρουσιάζεται επίσης μείωση της αντοχής, της δύναμης, της τρι χοφυΐας στο σώμα, και της σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ διαταράσσεται η στυτική λειτουργία. Ταυτόχρο να, αλλάζει η κατανομή του λίπους στο σώμα τους και γίνεται ανάλογη με αυτήν των γυναικών.
Πως μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ουσιών (ναρκωτικά, στεροειδή, ηρεμιστικά), η παχυσαρκία, η σωματική εξάντληση, το στρες. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι είναι μη αναστρέψιμοι, όπως η φυσική πτώ ση των επιπέδων της, που ξεκινά σταδιακά στους άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών. Άλλοι παράγο ντες που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδά της είναι πχ η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων σιδήρου στον ορ γανισμό, κάποιος τραυματισμός ή μόλυνση στους όρχεις, τα χρόνια νοσήματα (πχ. Νεφρική ανεπάρκεια), αλλά και η λήψη φαρμάκων, όπως της κορτιζόνη και πολλών κατηγοριών αντιυπερτασικών.
Φαρμακοδιέγερση – ντοπάρισμα
Ακόμα και μικρές δόσεις τεστοστερόνης που χορηγούνται για σύντομα χρονικά διαστήματα αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και τις επιδόσεις των αθλητών, Οι χαμηλές δόσεις και η σύντομη χρήση αυξάνουν την πι θανότητα να μην εντοπιστούν ορισμένοι από τους αθλητές που ντοπάρονται με τεστοστερόνη. Η χρήση της γίνεται κυρίως με ενδομυϊκή ένεση η οποία οδηγεί σε υπερφυσική αύξηση της μυϊκής μάζας, στην αύξηση ενέργειας και σε εντυπωσιακή απώλεια σωματικού λίπους.
Ενυδάτωση
Η αφυδάτωση είναι ο χειρότερος εχθρός της απόδοσης. Η επαρκής λήψη υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη προσπάθεια είναι απαραίτητη για αποδοτική προπόνηση. Αν δούμε το θέμα με νούμερα θα λέγαμε ότι για κάθε μισό κιλό απώλειας σωματικού βάρους πρέπει να καταναλώνεις 450-675 ml υγρών. Η επαρκής ενυδάτωση εξασφαλίζει σταθερό όγκο αίματος, σωστή θερμορυθμιστική και μεταβολική λειτουργία, μεγαλύτερη αντοχή στη προσπάθεια.
Αναπόφευκτες παρενέργειες
Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερμα- τογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, φαλάκρα, υπερτρο- φία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης.
Τεστοστερόνη και σεξουαλική δραστηριότητα
Η σεξουαλική επιθυμία έχει άμεση σχέση με τα ανδρογόνα και κυρίως με τη τεστοστερόνη. Η λίμπιντο προκαλεί σεξουαλικές σκέψεις, επηρεάζεται από ψυχολογικά ερεθίσματα και αποτελεί κινητήρια δύναμη στην ανεύρεση σεξουαλικής συντρόφου. Η τεστοστερόνη είναι ο βασικός παράγοντας σεξουαλικής ορ- μής στον άνδρα όπως και στη παραγωγή σπερματοζωαρίων.
Φυσικοί τρόποι αύξησης τεστοστερόνης
1. Δυνατή προπόνηση με αντιστάσεις
2. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο (στρείδια, κόκκινο κρέας, συκώτι, γαλόπουλα, γιαούρτι)
3. Τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά όπως τα θαλασσινά
4. Χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους
5. Λήψη βιταμίνης C
6. Λιγότερο στρες
7. Έντονη σεξουαλική δραστηριότητα
8. 6-8 ώρες ύπνο
9. Αποφυγή της υπερπροπόνησης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις