Η μοιραία σχέση διαβήτη - νεφρών Μελέτη από από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον

Χρόνια ζωής δίνει στους διαβητικούς η ιδιαίτερη φροντίδα για την διατήρηση της καλής υγείας των νεφρών, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου. ΙΙολύ συχνά προκαλεί βλάβες στην λειτουργία των νεφρών, οδηγώντας ακόμα και σε νεφρική ανεπάρκεια πολλούς διαβητικούς ασθενείς ενώ από την άλλη πλευρά, η νεφρική ανεπάρκεια μας...κόβει χρόνια ζωής. Επίσης στοιχεία του 2012, έδειξαν πώς μόνο 7 στους 10 διαβητικούς ασθενείς κάνουν το ετήσιο τσεκάπ για να παρακολουθούν τους δείκτες υγείας τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, σε σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of the American Society of Nephrology”, παρακολούθησαν τον ρυθμό θανάτου περισσότερων από 15.000 ενηλίκων διαβητικών και μη, για ένα διάστημα 10 ετών. Από τα ευρήματα της έρευνας, προέκυψε ότι μόνο το 9,4% των υγιών ατόμων αντιμετώπισαν προβλήματα με τα νεφρά τους ενώ το ποσοστό αυτό φάνηκε να αυξάνεται στο 30% για τους διαβητικούς. Επίσης μόνο το 7,7% των υγειών ενηλίκων απεβίωσαν μέσα στο δεκαετές διάστημα της μελέτης, ποσοστό που “σκαρφάλωσε” στο 11,5% για τους διαβητικούς χωρίς κανένα πρόβλημα με την νεφρική λειτουργία τους, ενώ το ποσοστό αυτό φάνηκε να εκτοξεύεται στο 31,1% για τους διαβητικούς με νεφρική ανεπάρκεια.

“Οι διαβητικοί έρχονται αντιμέτωποι με πολλούς παράγοντες που απειλούν την καρδιαγγειακή τους υγεία του και την ίδια τους την ζωή, με αποτέλεσμα η πρόληψη της νεφρικής ανεπάρκειας να μειώνει μόνο έως ένα βαθμό τις πιθανότητες θανάτου”, τόνισε η επικεφαλής της έρευνας δρ. Μαριάμ Αφκαριάν. Ωστόσο προσέθεσε, ότι η διατήρηση της καλής υγεία των νεφρών των διαβητικών, μπορεί να προλάβει πολλούς θανάτους ετησίως.
news.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις