Τί είναι τα φυτοοιστρογόνα; by Fani Preventi

Τα φυτοοιστρογόνα είναι ουσίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες τροφές και που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που μία από τις δράσεις τους είναι και η διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων και έτσι χάνεται η προστασία της πυκνότητας των οστών. 

Η κατανάλωση φυτοοιστρογόνων συμβάλλει στην διατήρηση της πυκνότητας των οστών σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Πολλές μελέτες ερευνούν τη επιδράση των φυτοοιστρογόνων στις εξάψεις και τα υπόλοιπα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση καθώς και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η έρευνα συνεχίζεται χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμα αποδείξεις για τη δράση των φυτοοιστρογόνων στις περιπτώσεις αυτές. Αναφέρεται επίσης ότι ένας συγκεκριμένος τύπος φυτοοιστρογόνων, η γενιστεϊνη, καθυστερεί τη φωτογήρανση του δέρματος και προωθεί την παραγωγή υαλουρονικού οξέος. Επιπλέον τα φυτοοιστρογόνα διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας των οργανισμό μας από οξειδωτικούς παράγοντες.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτοοιστρογόνα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη. Τροφές πλούσιες σε φυτοοιστροφόνα είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι (όπως ο λιναρόσπορος), το λινέλαιο, τα προϊόντα σόγιας και το τόφου (είδος τυριού από γάλα σόγιας), το σκόρδο και τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Επιπλέον τα φυτοοιστρογόνα κυκλοφορούν και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις