ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ & ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ!

Προσέχεις τη διατροφή σου και γυμνάζεσαι, τρως ασπράδια από αυγά, ψητό στήθος κοτόπουλου, τόνο και ενισχύεις τον οργανισμό σου με συμπληρώματα διατροφής. Ίσως όμως ξεχνάς τις φυτικές ίνες που θα σε βοηθήσουν σημαντικά να χάσεις βάρος και να μειώσεις το αίσθημα της πείνας!

Πως όμως θα σε βοηθήσουν οι φυτικές ίνες; 
Καταρχάς, θα σε βοηθήσουν χάρη στο μάσημα. Ναι, όπως σημειώνει η Leslie Bonci (διευθύντρια στο τμήμα αθλητικής διατροφής στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Pittsburgh), οι τροφές με ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μασηθούν. 

Στη συνέχεια, θα σε βοηθήσουν χάρη στο χρόνο που χρειάζεται για να τις χωνέψεις. Ακριβώς, όπως σημειώνει η Bonci, ο χρόνος που χρειάζονται οι φυτικές ίνες για να τις χωνέψεις είναι μεγαλύτερος από τον χρόνο που χρειάζονται άλλες τροφές, έτσι σου δημιουργούν για περισσότερο χρόνο την αίσθηση ότι το στομάχι σου είναι γεμάτο.

Ακόμα, οι τροφές που περιέχουν διαλυτές ίνες, όπως η βρώμη και τα ξερά φασόλια βοηθούν στη σταθεροποίηση του ζαχάρου στο αίμα και έτσι σε βοηθούν να μην πεινάς στη διάρκεια της ημέρας.

Έτσι λοιπόν είναι εύκολο να καταλάβεις πως οι φυτικές ίνες μπορούν να σε βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Μη ξεχνάς δε πως οι ίνες σε προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιακές ασθένειες, το διαβήτη και άλλες ασθένειες!

Όμως πόσο μαρούλι και ξερά δαμάσκηνα μπορείς να φας;
Αν όχι πολλά τότε δες κάποιες εναλλακτικές:

  • Δημητριακά 
Τα δημητριακά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα All Bran, έχουν μεγάλη ποσότητα ινών σε μικρή ποσότητα προϊόντος. Μάλιστα, μπορείς να τα φας με γιαούρτι ή να τα προσθέσεις σε smoothies.

1 κούπα δημητριακά με extra ίνες = 7.7 γραμμάρια φυτικών ινών

  • Φασόλια
Όλων των ειδών τα ξερά-στεγνά φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μπορείς να τα φας σε σούπα ή να τα προσθέσεις σε σούπα λαχανικών. Όμως, έχε υπόψιν σου πως δεν μιλάμε για πράσινα φρέσκα φασόλια.

1/2 κούπα φασόλια από κονσέρβα = 5.7 γραμμάρια φυτικών ινών

  • Λαχανικά
Μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένα λαχανικά και να τα προσθέσεις σε σάλτσα ζυμαρικών, εύκολα και γρήγορα.

1/2 κούπα κατεψυγμένα λαχανικά = 4 γραμμάρια φυτικών ινών
  • Ξηροί Καρποί
Το κρέας δεν περιέχει καθόλου φυτικές ίνες, οι ξηροί καρποί όμως περιέχουν και φυτικές ίνες και πρωτεΐνη ή αλλιώς με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!

2 χούφτες φιστίκια = 4.5 γραμμάρια φυτικών ινών
  • Φρούτα
Τα φρούτα είναι μια γλυκιά πηγή φυτικών ινών, ιδιαίτερα αν μπορείς να τα φας με τη φλούδα.

1 μεγάλο μήλο με τη φλούδα = 5 γραμμάρια φυτικών ινών
1 μεγάλη μπανάνα = 3.5 γραμμάρια φυτικών ινών
1 μεγάλο πορτοκάλι = 4.4 γραμμάρια φυτικών ινών

Μόνο από τις οχτώ τροφές που αναφέρονται πιο πάνω μπορείς να πάρεις όλες τις φυτικές ίνες που χρειάζεται την ημέρα ένας ενήλικος άνδρας (38γραμμάρια).

Εύκολο! Σωστά;  

Κάνε την αλλαγή
Αν δεν είναι κομμάτι της διατροφής σου οι φυτικές ίνες πρόσθεσε τις σταδιακά, χωρίς ακρότητες.
Ξεκίνα αντικαθιστώντας τα δημητριακά σου με δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, προσθέτοντας λαχανικά στο βραδινό σου, βάζοντας φασόλια στη σαλάτα σου.
Άρχισε να προτιμάς τρόφιμα ολικής άλεσης. Προτίμησε το ολόκληρο μήλο αντι για χυμό μήλου, ψωμί ολικής άλεσης αντί για ψωμί πολυτελείας, πατάτες με τη φλούδα αντί για έτοιμο πουρέ.

Τα βήματα είναι απλά - Ακολούθησε τα για να νοιώθεις και να δείχνεις καλύτερα!
ifitnessbook.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις