Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αϋπνία

Το αλκοόλ διαταράσσει το βραδινό ύπνο
Το αλκοόλ πριν την ώρα του ύπνου μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο γρήγορο ύπνο αλλά να διαταράξει το νυχτερινό ρυθμό, σύμφωνα με ερευνητές.

Ομάδα του London Sleep Centre, δήλωσε ότι έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ διαταράσσει το φυσιολογικό κύκλο του ύπνου.

Ενώ μειώνει το χρόνο που χρειάζεται να μας πάρει ο ύπνος και μας στέλνει σε βαθύ στάδιο μάς στερεί το πιο ικανοποιητικό είδος ύπνου όπου εμφανίζονται τα όνειρα.

Αν το αλκοόλ χρησιμοποιείται πολύ συχνά μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Ο Dr Irshaad Ebrahim δεν συνιστά την κατανάλωση αλκοόλ πριν τον νυχτερινό ύπνο.

Ο ερευνητής σημειώνει στο περιοδικό «Alcoholism: Clinical & Experimental Research», ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί σχετικά με την κατανάλωση σε τακτική βάση. Ένα έως 2 ποτήρια θα μπορούσαν να είναι καλά βραχυπρόθεσμα, αλλά αν συνεχιστεί η κατανάλωση πριν την ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Συνιστά, αν πιείτε ένα ποτό να αφήσετε μιάμιση έως δυο ώρες πριν πάτε για ύπνο ώστε το αλκοόλ να έχει ήδη εξασθενήσει. Δήλωσε ότι άνθρωποι ενδεχομένως μπορούν να εξαρτηθούν από το αλκοόλ για τον ύπνο. Το αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να καταστήσει τον ύπνο λιγότερο αναπαυτικό και να οδηγήσει σε ροχαλητό.

Με αυξανόμενες δόσεις το αλκοόλ καταστέλλει την αναπνοή μας. Μπορεί να οδηγήσει στο ροχαλητό όσους δεν καπνίζουν και όσους ροχαλίζουν σε άπνοια ύπνου.

Η ομάδα εξέτασε άνω των 100 ερευνών και ανέλυσε 20 λεπτομερώς. Ανακάλυψε ότι το αλκοόλ φάνηκε να αλλάζει τον ύπνο με 3 τρόπους.

Πρώτα επιταχύνει την έναρξη του ύπνου και στη συνέχεια μάς στέλνει σε πολύ βαθύ ύπνο. Αυτές οι 2 αλλαγές μπορεί ενδεχομένως να εξηγούν γιατί ορισμένοι με αϋπνία χρησιμοποιούν αλκοόλ.

Ωστόσο η τρίτη αλλαγή -διακοπτόμενες συνήθειες ύπνου το δεύτερο ήμισυ της νύχτας -είναι λιγότερο ευχάριστη. Το αλκοόλ μειώνει την ποσότητα χρόνου που περνούμε με ύπνο REM. Ως συνέπεια ο ύπνος μπορεί ενδεχομένως να είναι λιγότερο αναπαυτικός, δήλωσε ο Dr Ebrahim.

Πηγή: iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις