Βήτα-Αλανίνη για μεγαλύτερους μύες

Τι είναι η Βήτα-Αλανίνη;

Η β-αλανίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, που χρησιμοποιείται από τα μυϊκά κύτταρα για τη σύνθεση της καρνοσίνης (carnosine).

Για όσους γυμνάζονται σκληρά, τότε η β-αλανίνη θα τους επιτρέψει να γυμναστούν με περισσότερη ένταση, το οποίο θα αποτελέσει την άμεση αύξηση της μυϊκής μάζας.

Επιπλέον, για όσους προσπαθούν να αυξήσουν τον μεταβολισμό τους, δουλεύοντας με μικρότερο χρόνο ανάπαυσης μεταξύ των σετς, θα βοηθήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη των μυών κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, επιτρέποντας έτσι την καύση περισσότερων θερμίδων και την αύξηση της έντασης κατά τη διάρκεια της προπόνησης.


Πως δουλεύει η Βήτα-Αλανίνη στο σώμα

Για να δούμε πιο αναλυτικά το πώς δουλεύει η β-αλανίνη στο σώμα μας, θα πρέπει να ψάξουμε λίγο περισσότερο τη σχέση της με την καρνοσίνη. Το ποσό της καρνοσίνης που παράγει το σώμα εξαρτάται από το ποσό της διαθέσιμης β-αλανίνης. Χωρίς επαρκή β-αλανίνη, η σύνθεση της καρνοσίνης είναι περιορισμένη. Και αυτό είναι σημαντικό επειδή η καρνοσίνη βοηθά στην αύξηση της αντοχής, της δύναμης αλλά και της μυϊκής ανάπτυξης.

Η καρνοσίνη μπορεί να βρεθεί και στους δύο τύπους μυών στο σώμα, αλλά βρίσκονται σε υψηλότερη συγκέντρωση στις ίνες τύπου ΙΙ, οι οποίες συσχετίζονται περισσότερο με τις ασκήσεις μέγιστης δύναμης και έντασης.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων υψηλής έντασης όμως, το σώμα αρχίζει να συσσωρεύει μια μεγάλη ποσότητα ιόντων υδρογόνου (hydrogen ions), τα οποία στη συνέχεια οδηγούν το σώμα σε μια πιο οξέα κατάσταση. Είναι αυτή η αύξηση στα ιόντα υδρογόνου που θα προκαλέσει τη συσσώρευση του γαλακτικού οξέος στο σώμα, το οποίο στη συνέχεια θα προκαλέσει το αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Εάν παρουσιάζεται συχνά μεγάλη συσσώρευση γαλακτικού οξέος κατά τις προπονήσεις σας, τότε αυτό θα είναι ένας περιοριστικός παράγοντας της συνολικής σας απόδοσης που με την πάροδο του χρόνου σίγουρα θα επηρεάσει τα αποτελέσματα σας.

Η καρνοσίνη, όταν είναι υπαρκτή στο σώμα, θα λειτουργήσει ως ενδοκυτταρική απομόνωση, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του μυϊκού pH, καθώς επίσης θα απορροφήσει τυχόν επιπρόσθετα ιόντα υδρογόνου που απελευθερώνονται στο σώμα καθώς εκτελείτε η άσκηση. Όσο περισσότερη καρνοσίνη υπάρχει στο σύστημά σας λοιπόν, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να υποφέρετε από υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέως.

Με την συμπληρωματική β-αλανίνη θα ενισχυθούν αποτελεσματικά τα επίπεδα της καρνοσίνης στο σώμα σας, με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται μετά από δώδεκα συνεχόμενες εβδομάδες χρήσης.

Λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορείτε να πάρετε την καρνοσίνη από μόνη της, η συμπληρωματική β-αλανίνη είναι το καλύτερο σας σχέδιο δράσης.


Ποιοι δεν χρειάζονται Βήτα-Αλανίνη

Η συμπληρωματική β-αλανίνη έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να βοηθήσει τους περισσότερους αθλούμενους. Ωστόσο οι αθλητές αντοχής, οι οποίοι προπονούνται με χαμηλή έως μέτρια ένταση πιθανό να μην προσέξουν κάποιο αποτέλεσμα, για το λόγο ότι το σώμα τους δεν παράγει τόσο μεγάλες ποσότητες ιόντων υδρογόνου και έτσι δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη συσσώρευση γαλακτικού οξέως όπως άλλοι αθλητές.


Βήτα-ΑλανίνηVs Κρεατίνη

Πολλοί είναι αυτοί που συχνά διερωτούνται εάν η β-αλανίνη μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από ότι η κρεατίνη όσον αφορά την ικανότητα του σώματος να αντέξει την άσκηση, είναι όμως σημαντικό να σημειωθεί ότι κάνουν δύο διαφορετικά πράγματα.

Η κρεατίνη λειτουργεί με σκοπό να εξασφαλίσει επαρκή επίπεδα της ATP (μόριο υψηλής ενέργειας που τροφοδοτεί την άσκηση) στο σώμα, ενώ η β-αλανίνη διασφαλίζει κυρίως ότι οι συνθήκες της άσκησης παραμένουν ευνοϊκές.

Γι αυτό το λόγο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε και τα δύο, εάν είναι δυνατό.


Δοσολογία για τη Βήτα-Αλανίνη

Έρευνα έδειξε ότι μπορείτε να πάρετε ένα ποσό μεταξύ 4 και 5 γραμμαρίων ημερησίως για σημαντική αύξηση των επιπέδων καρνοσίνης και βελτιωμένη απόδοση. Με βάση πρόσφατη έρευνα, προτείνεται να παίρνετε 4 γρ. β-αλανίνης την ημέρα, με μια προαιρετική φάση φόρτισης, διάρκειας 2 εβδομάδων, με 6 γρ. ημερησίως κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα χρήσης.

Τα οφέλη της απόδοσης φαίνονται συνήθως σε μόλις δύο εβδομάδες, αν και ορισμένα άτομα θα παρατηρήσουν τα αποτελέσματα μέσα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Σημειώστε ότι κατά την έναρξη της λήψης της β-αλανίνης, μπορεί να αισθανθείτε ένα ελαφρύ μυρμήγκιασμα στο σώμα σας, λόγω της διέγερσης των νεύρων κάτω από το δέρμα. Μην ανησυχήσετε όμως καθώς αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι ότι το συμπλήρωμα δουλεύει.


Ο καλύτερος συνδυασμός για τη Βήτα-Αλανίνη

Όπως και η κρεατίνη, η β-αλανίνη φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα όταν λαμβάνεται μαζί με υδατάνθρακες, λόγω της αύξησης της ινσουλίνης που δημιουργείται, επιταχύνοντας έτσι την απορρόφηση από τα μυϊκά κύτταρα.

Αν ψάχνετε λοιπόν, ένα τρόπο για να επεκτείνετε τις προπονήσεις σας με σκοπό να γυμναστείτε πιο σκληρά και να επιτύχετε περισσότερα από κάθε προπόνηση, σκεφτείτε τη χρήση της β-αλανίνης. Η κούραση είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι bodybuilders, ειδικά σε περίοδο δίαιτας, έτσι οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σας θα βελτιώσει σίγουρα την ικανότητα σας να συνεχίσετε την πρόοδο.


Πηγές: bodybuilding.com / betaalanine.info / xtr.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις