Αποφεύγοντας τους κινδύνους από τη λήψη συμπληρωμάτων

Η επιστήμη των δηλητηρίων ονομάζεται τοξικολογία. Ο Παράκελσος, ένας Ελβετός επιστήμονας του 15ου αιώνα, δημιούργησε το περίφημο ρητό:
«Όλα τα πράγματα είναι δηλητηριώδη, και τίποτα δεν είναι χωρίς δηλητήριο. Μόνο η δόση επιτρέπει σε κάτι να μην είναι δηλητηριώδη.»

Στη σύγχρονη ιατρική και βιολογία, αυτό εξακολουθεί να είναι μια πολύ σημαντική αρχή. Ισχύει για τα φάρμακα που παίρνουμε, τις χημικές ουσίες στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι, και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τρόφιμα που τρώμε. Μια σκληρή υπενθύμιση της αρχής αυτής είναι το γεγονός ότι μπορούμε να «δηλητηριάσουμε» τον εαυτό μας ακόμα και με το νερό αν πίνουμε πάρα πολύ. Αθλητές αντοχής, όπως μαραθωνοδρόμοι, έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από υπερβολική κατανάλωση νερού, το οποίο αραιώνει το νάτριο του σώματος, οδηγώντας, μερικές φορές, σε μια θανατηφόρα κατάσταση που ονομάζεται υπονατριαιμία.


Βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα

Κατά τη λήψη συμπληρωμάτων οποιουδήποτε τύπου, θα πρέπει να θυμάστε την αρχή του Παράκελσου: Τα περισσότερα δεν είναι κατ’ ανάγκην καλύτερα, αλλά θα μπορούσαν να καταστούν πολύ, πολύ χειρότερα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α σε υψηλές ποσότητες είναι ένα ισχυρό συστημικό δηλητήριο, και μπορεί να προκαλέσει επίσης γενετικές ανωμαλίες. Η βιταμίνη D, και μέταλλα όπως το σελήνιο, το ψευδάργυρο και το σίδηρο (και άλλα), αν και είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δεν πρέπει να λαμβάνονται πέραν από τις συνιστώμενες δόσεις που αναγράφονται στην ετικέτα λόγω πιθανών τοξικών επιδράσεων. Επιπλέον, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδρούν με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα κάνοντας τα λιγότερο αποτελεσματικά ή ακόμη και τοξικά.

Οι σκόνες πρωτεΐνης είναι μάλλον ασφαλές όταν αγοράζονται από αξιόπιστους προμηθευτές, αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι περιττές και ακριβές.

Όταν τα συμπληρώματα αγοράζονται χωρίς συνταγή, οι πτυχές της ασφάλειας των συμβουλών ενός γιατρού και η τεκμηριωμένη επισήμανση είναι συχνά απούσα. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την επιλογή και τη χρήση συμπληρωμάτων αθλητισμού ή bodybuilding, ειδικά όταν αυτά αγοράζονται μέσω διαδικτύου από αμφίβολες πηγές. Αυτό ισχύει και για κάποια φυτικά φάρμακα και φάρμακα φυσιοπαθητικής. Θα πρέπει να γνωρίζετε και να κατανοείτε τα συστατικά και την ασφάλεια του προϊόντος, καθώς και τις δόσεις που συνιστώνται. Αν δεν γνωρίζετε, και δεν έχετε πρόσβαση σε κάποια ιατρική συμβουλή, τότε είναι καλό να μην προχωρήσετε. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία από συμπληρώματα που δεν ήταν ασφαλές να ληφθούν.


Συμπληρώματα Bodybuilding

Όταν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα, εξετάστε τους ακόλουθους «πέντε άξονες» επιλογής:

1. Είναι αποτελεσματικό το προϊόν; Σας προσφέρει τα πλεονεκτήματα που αναγράφουν τα διαφημιστικά έντυπα; Ερευνώντας τα ενεργά συστατικά του προϊόντος είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Η ιστοσελίδα NIH, η FDA, ή μία έγκριτη ιστοσελίδα ιατρικού ιδρύματος θα πρέπει να έχει αξιόπιστες πληροφορίες. Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Αθλητικών Συμπληρωμάτων είναι ένα καλό μέρος για να ελέγξετε τα αθλητικά συμπληρώματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους.

2. Είναι ασφαλές το προϊόν; Για πολλά συμπληρώματα και εναλλακτικά προϊόντα υγείας, η επισήμανση δεν απαιτείται συχνά ή είναι λιγότερο αυστηρή από ότι τα νομοθετικά κατοχυρωμένα φάρμακα. Πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν δοκιμαστεί για ασφάλεια υπό διάφορες δόσεις και προϋποθέσεις. Δεν μπορείτε να υποθέσετε αυτόματα ότι τα φυτικά ή τα φυσικά προϊόντα είναι ασφαλή. Ορισμένα φυτικά εκχυλίσματα σε φυτικά προϊόντα έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν ισχυρές τοξίνες του συκωτιού και των νεφρών και ορισμένες Αγιουρβεδικές θεραπείες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μολυνθεί με τοξικά βαρέα μέταλλα.

3. Περιέχει μια αποτελεσματική δόση; Εκτός κι αν οι ρυθμιστικοί έλεγχοι απαιτούν την κατάλληλη επισήμανση, δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν η συνιστώμενη δόση που αναγράφεται στην ετικέτα είναι πραγματικά αποτελεσματική. Το προϊόν μπορεί να περιέχει το συστατικό, αλλά εκτός κι αν εφαρμόζεται μια αποτελεσματική δόση, δεν μπορεί να παράγει το απαιτούμενο ευεργετικό αποτέλεσμα. Ακόμη και αν η ετικέτα λέει ότι περιέχει το Χ ποσό, εμπιστεύεστε ότι αυτό είναι ακριβές για αυτό το προϊόν και αυτόν τον κατασκευαστή; Παραδείγματα: ιχθυέλαιο, Β12, βιταμίνη D σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις.

4. Είναι ο κατασκευαστής ένας αξιόπιστος προμηθευτής; Αυτό εξαρτάται από τους κανονισμούς και τις φήμες των προμηθευτών σε κάθε συγκεκριμένη χώρα. Κάντε κάποια έρευνα για να βρείτε προμηθευτές που να έχουν τεκμηριωμένες και εξέχουσες πολιτικές διασφάλισης της ποιότητας και του ελέγχου. Να είστε καχύποπτοι για τις φθηνές αγορές από ελάχιστα γνωστούς κατασκευαστές μέσω διαδικτύου.

5. Χρειάζεστε πραγματικά το προϊόν; Κατασκευαστές συμπληρωμάτων μπορεί να προωθούν την ιδέα ότι το στρες της σύγχρονης ζωής και η σωματική δραστηριότητα σας καθιστά ανεπαρκείς σε ουσιώδης βιταμίνες και μέταλλα και ότι τα τρόφιμα από μόνα τους δεν μπορούν να σας καλύψουν αυτή την ανάγκη, ή ότι οι υψηλές δόσεις ορισμένων συμπληρωμάτων προσφέρουν βελτίωση των επιδόσεων. Κάποια αθλητικά συμπληρώματα απλά δεν λειτουργούν, και για τους περισσότερους από εμάς, ακόμη και ενεργούς επαγγελματίες αθλητές, που λαμβάνουν μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο πολύ περισσότερο από τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις (RDA) ποτέ δεν έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για την υγεία ή να έχουν «εργογόνο» δράση στην απόδοση. Το σίδηρο και το ψευδάργυρο μπορεί να καταστούν τοξικά σε υπερβολικές δόσεις. Η λήψη ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος έχει γίνει δημοφιλής για την αποφυγή μιας ανεπαρκούς κατάστασης. Λαμβάνοντας μικρές ποσότητες επιπλέον βιταμινών και μετάλλων σε πολυβιταμίνες μπορεί να αξίζει τον κόπο, ενώ η λήψη μεγάλων δόσεων είναι πιθανό να είναι περιττή και ίσως ακόμη και επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις.


Πηγή: Weighttraining.about.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις