Η διαφοροποίηση έντασης της καρδιοαναπνευστικής άσκησης και η αποτελεσματικότητα κάψιμου λίπους

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποίος τύπος καρδιοαναπνευστικής άσκησης είναι ο καλύτερος για να κάψετε το ανεπιθύμητο σωματικό λίπος γρήγορα και αποτελεσματικά; Είναι το περπάτημα (χαμηλής έντασης) ή το τρέξιμο (υψηλής έντασης) καλύτερο για την καύση του σωματικού λίπους; Τι θα λέγατε για ένα συνδυασμό και των δύο τύπων ασκήσεων (υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση);

Λοιπόν, τόσο οι υψηλής οσο και οι χαμηλής έντασης ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να κάψετε το σωματικό λίπος καθώς και οι δύο τύποι ασκήσεων θα σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες. Το ερώτημα είναι ποια είναι η πιο αποτελεσματική για να κάψετε περισσότερο λίπος.

Όταν οι επιστήμονες ανέφεραν για πρώτη φορά ότι κατά τη διάρκεια εντατικών ασκήσεων, το σώμα σας καίει γλυκογόνο - μια μορφή υδατάνθρακα που αποθηκεύεται στο συκώτι και τους μύες σας για ενέργεια - και ότι κατά τη διάρκεια χαμηλής έντασης ασκήσεων, το σώμα σας καίει σωματικό λίπος, ο καθένας άλλαξε ξαφνικά ρουτίνες προπόνησης και εκτελούσε χαμηλής έντασης ασκήσεις για να κάψει λίπος.

Είναι όμως ο σωστός τρόπος; Αν οι ασκήσεις χαμηλής έντασης κάνουν τη δουλειά, τότε γιατί υπάρχουν ακόμη τόσοι πολλοί παχύσαρκοι άνθρωποι παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν την άσκηση χαμηλής έντασης συχνά; Γιατί τελικά οι χαμηλής έντασης ασκήσεις δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά; Ήταν οι επιστήμονες λανθασμένοι;

Όχι, δεν ήταν λανθασμένοι. Οι επιστήμονες είχαν δίκιο όταν έλεγαν ότι το σώμα μας καίει περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της χαμηλής έντασης άσκησης όπως το να κάνετε μια βόλτα ή να κολυμπήσετε. Αλλά κατά τη διάρκεια μιας πιο εντατικής άσκησης όπως το τρέξιμο, το σώμα μας καίει πολύ περισσότερες θερμίδες. Ακόμα κι αν ορισμένες από τις θερμίδες που καίγονται είναι από το γλυκογόνο, θα κάψετε ακόμα πολλές θερμίδες απο λίπος.

Περισσότερες καλές ειδήσεις, όταν εκτελείτε υψηλής έντασης ασκήσεις οι αποθήκες γλυκογόνου σας είναι χαμηλές σε περιεκτικότητα, έτσι οι υδατάνθρακες από το γεύμα που τρώτε αργότερα μετατρέπονται σε γλυκογόνο για να γεμίσουν τα χαμηλά αποθέματα και έτσι οι θερμίδες των υδατανθράκων δεν θα μετατραπούν σε σωματικό λίπος.

Επιπλέον η υψηλής έντασης καρδιοαναπνευστική (αερόβια) άσκηση δυναμώνει το μεταβολισμό σας για ώρες μετά από την προπόνηση σας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα συνεχίσει να καίει θερμίδες λίπους ώρες μετά που θα έχετε φύγει απο το γυμναστήριο ή σταματήσατε την άσκηση.

Αυτή η επίδραση είναι σχεδόν ανύπαρκτη στη χαμηλής έντασης αερόβια προπόνηση. Αθροιστικά, το σώμα σας καίει πολλές περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια και μετά την υψηλής έντασης καρδιοαναπνευστική άσκηση από ό, τι με τη χαμηλής έντασης άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσετε βάρος πολύ πιο γρήγορα!
 fit-blaster.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις