Οι ιδιότητες της Κρεατίνης

Η κρεατίνη έχει καταστεί πλέον ως το απαραίτητο συμπλήρωμα για το πρόγραμμα ενός bodybuilder, ενισχύοντας τη δύναμη και τους μύες όπως καμιά άλλη θρεπτική ουσία. Ίσως γνωρίζετε για την ικανότητα της να σας παρέχει με περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας σκληρής μυϊκής προπόνησης, αλλά ίσως να μην είστε εξοικειωμένοι με μερικά από τα υπόλοιπα οφέλη.

Για παράδειγμα, μία πρόσφατη συναρπαστική έρευνα έδειξε ότι η κρεατίνη διεγείρει τον ινσουλινοειδή αυξητικό παράγοντα IGF-1 ανεξαρτήτως από το ερέθισμα της άσκησης. Όπως ίσως γνωρίζετε, η παραγωγή του IGF-1 διεγείρεται από την αυξητική ορμόνη (GF), και η αυξητική ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση πολλών αναβολικών δραστηριοτήτων του οργανισμού μας, όπως την ανάπτυξη των οστών και των μυών, τη μεταφορά των αμινοξέων στα κύτταρα, την παρεμπόδιση των λιπώδη κυττάρων για αποθήκευση επιπλέον λίπους, την αυξημένη πρωτεϊνική σύνθεση και την άμβλυνση του γαλακτικού οξέος. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η κρεατίνη μειώνει την καταστροφική φύση της κορτιζόλης, (η ορμόνη που καταστρέφει τη μυϊκή ανάπτυξη).

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medical Science Sports and Exercise, οι επιστήμονες ερεύνησαν πόσο αποτελεσματική ήταν η κρεατίνη και οι υδατάνθρακες ως προ-προπονητικός και μετα-προπονητικός συνδυασμός. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν 8γρ. κρεατίνης, 50γρ. πρωτεΐνης και 55γρ. υδατανθράκων την ημέρα απόκτησαν περισσότερη δύναμη και μυϊκή μάζα σε μία περίοδο 10 εβδομάδων από τα άτομα που πήραν την ίδια δόση πρωτεϊνών και υδατανθράκων χωρίς όμως την κρεατίνη.

Ερευνητές από το Τμήμα Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα και το Τμήμα Φυσιολογίας και Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσινγκαν ανάφεραν ότι η κρεατίνη παίζει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της ένωσης των μυοβλαστών. Οι Μυοβλάστες είναι υπερκαινοφανείς συσκευασμένα με δύναμη κύτταρα που προέρχονται από τα βλαστικά κύτταρα των μυών. Το φαινόμενο της ένωσης είναι απαραίτητο για το χτίσιμο των μυών και την αποκατάσταση μετά από ένα τραυματισμό. Οι μυοβλάστες έχουν την δυνατότητα να αναπλάθονται και να ανακάμπτουν από μόνοι τους.

Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με τις αναβολικές δυνατότητες της κρεατίνης, αλλά και νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και/ή μείωση των αρνητικών συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ, της μυϊκής δυστροφίας, των καρδιακών παθήσεων και της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης.

Η κρεατίνη έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα σε πωλήσεις συμπληρώματα bodybuilding γιατί απλά δουλεύει, καθώς η αναβολικές της ιδιότητες φαίνετε να μην έχουν τέλος. Σωστό είναι να σημειώσουμε όμως ότι η εκτεταμένη χρήση κρεατίνης μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρα.


Πηγή: IronmanMagazine

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις