Σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σας

Εάν είστε από τα άτομα που προπονείστε σκληρά για να χάσετε τα τελευταία πεισματάρικα κιλά, πρέπει να έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα αποτελέσματα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πρόγραμμα διατροφής που χρησιμοποιείτε, το είδος της άσκησης που κάνετε σε καθημερινή βάση, την επίδραση που θα έχει η άσκηση στο μεταβολικό σας ρυθμό, καθώς και το ποσοστό της μυϊκής σας μάζας τη συγκεκριμένη στιγμή.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα συνεργαστούν έτσι ώστε να βοηθήσουν στο να καθοριστεί το καθαρό σας υπόλοιπό σε θερμίδες, το οποίο είναι η σύγκριση του συνολικού αριθμού καύσης θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας με το συνολικό αριθμό κατανάλωσης θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κατανοώντας όλους τους παράγοντες από πλευράς προπόνησης που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική καύση θερμίδων, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά και το χρονικό διάστημα μετά από αυτή, είστε σε θέση να κάνετε ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη των στόχων σας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους παράγοντες που πρέπει να ξέρετε, οι οποίοι επηρεάζουν την καύση θερμίδων από την προπόνηση που πρόκειται να ακολουθήσετε.


Η επιλογή ασκήσεων

Ο πρώτος παράγοντας ο οποίος θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των θερμίδων που θα καούν κατά τη διάρκεια κάθε προπόνησης είναι η συγκεκριμένη επιλογή ασκήσεων που θα εκτελέσετε. Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε το ποσοστό της καύσης θερμίδων σε κάθε σας προπόνηση, θα πρέπει να δουλέψετε όσο το δυνατό περισσότερες μυϊκές ίνες ταυτόχρονα. Όσες περισσότερες μυϊκές ίνες διεγείρετε κατά τη διάρκεια μιας κίνησης, τόσο περισσότερη θα είναι η ενέργεια που θα χρειαστεί το σώμα σας για να δουλέψει αυτούς τους μύες.

Επιπλέον, όση περισσότερη αστάθεια προκαλεί μια άσκηση στο σύστημά σας, είτε λόγω μειωμένης βάσης στήριξης είτε λόγω της στάσης του σώματος, θα ενισχύσει επίσης τη συνολική καύση θερμίδων σε μια προπόνηση. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως δίνεται προτίμηση σε ασκήσεις ελεύθερων βαρών αντί μηχανημάτων, καθώς και στη χρήση μπάλων γυμναστικής, όπως οι μπάλες bosu.


Η περίοδος ανάπαυσης

Ο δεύτερος παράγοντας που θα επηρεάσει τον αριθμό θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας είναι η χρονική περίοδος ανάπαυσης μεταξύ των ασκήσεων. Υπάρχει πάντα μία συσχέτιση μεταξύ του χρόνου ανάπαυσης και του φορτίου της άσκησης. Ο μειωμένος χρόνος ανάπαυσης θα συντελέσει σε μικρότερο φορτίο, δηλαδή δεν θα είστε σε θέση να εκτελέσετε την άσκηση με αρκετό βάρος, σε αντίθεση με ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανάπαυσης.

Εκτός και αν είστε κάποιος/α που απλά δεν βάζετε αρκετή ένταση στην προπόνηση σας και μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο ανάπαυσης χωρίς να έχει επιπτώσεις στο φορτίο της άσκησης, θα διαπιστώσετε ότι καθώς μειώνετε τον χρόνο ανάπαυσης μειώνετε αναλόγως και την αντίσταση. Αυτό που θέλετε λοιπόν είναι να βρείτε τη χρυσή τομή μεταξύ της περιόδου ανάπαυσης και του όγκου της άσκησης, έτσι ώστε να επιτύχετε λιγότερη ανάπαυση εξακολουθώντας να εκτελείτε την άσκηση με ένα βαρετό και κουραστικό φορτίο.

Διατηρήστε το επίπεδο του φορτίου σε ένα φάσμα όπου θα σας εξαντλήσει στις 8-10 επαναλήψεις. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε περιόδους ανάπαυσης των 45-60 δευτερολέπτων και θα είστε στο σωστό δρόμο για μεγιστοποίηση της καύσης θερμίδων, χωρίς να διακινδυνεύεται η οικοδόμηση δύναμης.


Η κατάσταση του ύπνου σας

Ο τρίτος μεγάλος παράγοντας που θα επηρεάσει το ποσοστό καύσης θερμίδων από ένα πρόγραμμα προπόνησης είναι η κατάσταση του ύπνου σας. Αυτό όμως έχει μία πιο έμμεση επίδραση και οφείλεται στο γεγονός ότι όσο καλύτερος είναι ο ύπνος σας, τόσο περισσότερη ενέργεια θα έχετε ώστε να βάλετε την κατάλληλη ένταση στις ασκήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσετε να σηκώσετε περισσότερο βάρος, να μειώσετε το χρόνο ανάπαυσης και να προκαλέσετε μεγαλύτερη καύση θερμίδων.

Το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει αυξημένη ποσότητα κορτιζόλης μέσα στο σύστημά σας λόγω της επαρκούς ξεκούρασης και ανάκαμψης των μυών, μπορεί επίσης να ενισχύσει τα αποτελέσματα που θα πάρετε από την προπόνηση. Διαθέτοντας μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος για καύση μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της προπόνησης, η οποία μακροπρόθεσμα θα έχει αντίκτυπο στην δυνατότητα καύσης θερμίδων.


Όλα τα πιο πάνω έχουν άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της προπόνησης σας. Ένας παράγοντας που ορισμένοι λανθασμένα πιστεύουν ότι μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην καύση του συνολικού αριθμού θερμίδων σε μια προπόνηση είναι η ώρα της ημέρας που κάποιος επιλέγει να γυμναστεί. Αυτό δεν ισχύει. Αυτό που θα επηρεάσει τα τελικά αποτελέσματα της καύσης θερμίδων στο τέλος της ημέρας είναι το πόσο σκληρά θα δουλέψετε το σώμα σας, για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γυμνάζεστε όταν εσείς αισθάνεστε καλύτερα.


Πηγή: Bodybuilding.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις