Τι τρώμε πριν το γυμναστήριο; Του Μάριου Παναγή

Ακούγεται παράδοξο αλλά πριν πάτε γυμναστήριο για να χάσετε θερμίδες πρέπει πρώτα…να τις πάρετε. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια, την οποία λαμβάνει από το φαγητό. Άρα σε ένα πρώτο επίπεδο όχι μόνο πρέπει να τρώτε πριν την άσκηση αλλά είναι και αναγκαίο μάλιστα.
Βέβαια πέρα από αυτό, κυρίαρχες παράμετροι είναι τι και πόσο τρώτε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να φάτε ούτε πάρα πολύ ούτε πολύ λίγο.
Ένα μικρό σνακ περίπου μία ώρα πριν από την άσκηση ή ένα μεσαίο γεύμα, σχεδόν δύο ώρες πριν, είναι η ιδανική ποσότητα, που θα χρειαστεί ο οργανισμός σας προκειμένου να έχει την ενέργεια να ανταποκριθεί στις γυμναστικές ασκήσεις, χωρίς να κάψει τα αποθέματα λίπους που διαθέτει. Εναλλακτικά μπορείτε να φάτε ένα πλήρες γεύμα αλλά τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες πριν πάτε γυμναστήριο.

Εάν παραφάτε αυτό που θα…κερδίσετε είναι ένα παραφουσκωμένο στομάχι και πολλές κράμπες ενώ εάν, σε αντίθετη περίπτωση, επιλέξετε να μην βάλετε γραμμάριο πριν την προπόνησή σας, ο οργανισμός δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και θα αισθανθείτε γρήγορα εξάντληση ή θα τρέξετε στο ψυγείο αμέσως μετά το τέλος της γυμναστικής σας.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα συγκεκριμένα σνακ και ροφήματα που ενδείκνυνται πριν από την άσκηση.

Μπανάνες
Οι μπανάνες ήταν ανέκαθεν ένα πολύ δημοφιλές φρούτο για τους αθλητές, επειδή είναι μία μοναδική πηγή καλίου, ενός ηλεκτρολύτη δηλαδή που ...χάνεται κατά τη διάρκεια της εντατικής άσκησης μέσω της εφίδρωσης.

Σοκολατούχο γάλα
Τα αθλητικά ποτά έχουν σα στόχο να δώσουν μία ώθηση στην προπόνηση σας αλλά και στη διαδικασία επαναφοράς του σώματος μετά από αυτήν. Ωστόσο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά λειτουργεί καλύτερα από κάθε άλλο ρόφημα ενδυνάμωσης και αντοχής.

Ρύζι
Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά ένα πολύ καλό σνακ πριν από το γυμναστήριο είναι το ρύζι. Ειδικά αν προσθέσετε μία κουταλιά μέλι, οι βιταμίνες που θα αποκομίσετε είναι ιδανικές για ένα εντατικό προπονητικό πρόγραμμα ειδικά μάλιστα αν είστε αθλητής αντοχής.

Σταφίδες
Οι σταφίδες από παλιά αποτελούσαν μέσο «αντιμετώπισης» απέναντι στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, την εποχή δηλαδή όπου ο οργανισμός, προκειμένου να ζεσταθεί, χρειάζεται να καταναλώσει περισσότερες θερμίδες. Με την ίδια ακριβώς λογική οι σταφίδες, αρκετά φθηνότερες και πιο γευστικές από τα τονωτικά ποτά, δίνουν στους αθλητές την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζονται για να ανταποκριθούν σε ένα προπονητικό πρόγραμμα.

Καφεΐνη
Ενώ οι αθλητές αντοχής χρειάζονται ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες, για μια συμβατική προπόνηση μίας ώρας, οι απαιτήσεις του οργανισμού δεν είναι τόσο μεγάλες. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα «σπρώξιμο», κάτι σαν τονωτική ένεση, που μπορεί να σας προσφέρει ένας καφές ή ένα δυνατό τσάι

 ifitnessbook.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις