Οι αντιϋπερτασικές ιδιότητες της πρωτεΐνης

Πολύχρονη μελέτη Αμερικανών ερευνητών υποδεικνύει ότι η χρήση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης σόγιας ή γάλακτος μειώνει τη συστολική πίεση σε προϋπερτασικούς ή υπερτασικούς ασθενείς επιπέδου 1. Πρόκειται για μια ακόμα μελέτη η οποία υποδεικνύει ότι απλές διατροφικές παρεμβάσεις ενδέχεται να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 352 προϋπερτασικούς ή υπερτασικούς ενήλικες 1ου επιπέδου στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2003 και Απριλίου 2008. Σε κάποιους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταναλώνουν επί 8 εβδομάδες 40 γρ πρωτεΐνης/ημέρα από σόγια ή από γάλα, ενώ σε κάποιους άλλους για λόγους σύγκρισης δόθηκε ίση ποσότητα υδατάνθρακα.

Στο τέλος των 2 μηνών, οι ομάδες που κατανάλωσαν πρωτεΐνη αντί για υδατάνθρακα, παρουσίαζαν περίπου 2 μονάδες (2.0 mm Hg) μικρότερη συστολική πίεση (“μεγάλη” πίεση) σε σχέση με την ομάδα που κατανάλωσε υδατάνθρακα. Το είδος της πρωτεΐνης δεν φάνηκε να παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο. Ενδείξεις μείωσης υπήρξαν και στη διαστολική πίεση, όμως δεν ήταν στατιστικώς σημαντικές.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι μια μείωση 2 mm Hg στη συστολική πίεση στο μέσο πληθυσμό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε 6% λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικό και 4% λιγότερους θανάτους από καρδιά.
Ως υπέρταση ορίζεται η αύξηση της τιμής της συστολικής και διαστολικής πίεσης άνω του 140 και 90 mm Hg, αντιστοίχως, και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδειαγγειακά νοσήματα. Σχεδόν 50% όλων των θανάτων στην Ευρώπη αποδίδονται σε καρδειαγγειακά νοσήματα, και το αναφερόμενο κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία φθάνει τα 150 δισ. ευρώ.
 fit-blaster.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις