Η κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη μειώνει το άγχος

Αιτία η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας ψαριών κατά τη διάρκεια της περιόδου της εγκυμοσύνης ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο άγχους για τις γυναίκες.

Στην έρευνα, οι γυναίκες που δεν έτρωγαν ή έτρωγαν σπάνια λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός, είχαν 53% πιο πολλές πιθανότητες να έχουν περισσότερο άγχος στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι στις γυναίκες που ήταν χορτοφάγοι, εκείνες που ακολουθούσαν πιο αυστηρή διατροφή είχαν 25% πιο πολλές πιθανότητες να έχουν άγχος, εν συγκρίσει με τις γυναίκες που ακολουθούσαν πιο ευέλικτη χορτοφαγική διατροφή και περιστασιακά κατανάλωναν ψάρι ή κρέας.

Όπως αποδεικνύεται από την έρευνα των επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE τον Ιούλιο, αυτό που φαίνεται να συνδέει τη μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριών και το χαμηλότερο κίνδυνο άγχους είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά.

Παρότι το άγχος δεν είναι ασυνήθιστο στις έγκυες, οι έρευνες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα άγχους με τους πρόωρους τοκετούς ή το χαμηλό βάρος των μωρών.

«Προκειμένου να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη, οι γυναίκες χρειάζεται να ακολουθούν υγιεινή διατροφή και όχι μια ιδιαίτερη δίαιτα για την εγκυμοσύνη», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Juliana Vaz, ερευνήτρια του Federal University of Pelotasin στη Βραζιλία και με την υγιεινή διατροφή εννοεί σιτηρά ολικής άλεσης, λαχανικά, κρέας, πουλερικά και ψάρια.

Ορισμένα ψάρια και θαλασσινά είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία είναι από τα στοιχεία που το σώμα μας δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του και χρειάζεται να τα βρίσκει μέσα από τις τροφές.

Οι επιστήμονες ερευνούν τα τελευταία χρόνια το ρόλο και τη σημασία των ωμέγα-3 λιπαρών και το πώς επηρεάζουν διαφορετικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς και του εγκεφάλου.

«Συνεχίζουμε να έχουμε σταθερά στοιχεία από πολλές έρευνες, που δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν επιρροή σε μια πληθώρα διαταραχών συμπεριφοράς, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η σχιζοφρένεια», λέει ο Ski Chilton, καθηγητής φυσιολογίας και φαρμακολογίας στο Wake Forest School of Medicine.

Λόγω των απαιτήσεων του βρέφους που μεγαλώνει, οι έγκυες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων. Η έλλειψη ψαριών και κρέατος σε μια χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να εξηγήσει γιατί οι χορτοφάγοι γυναίκες της έρευνας είχαν την τάση να νιώθουν μεγαλύτερο άγχος, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

«Στην έρευνα, το γκρουπ των χορτοφάγων δεν τα πήγε καθόλου καλά. Ο εγκέφαλος του βρέφους μεγαλώνει ραγδαία και εκείνο παίρνει όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά που προσλαμβάνονται», λέει ο Chilton.

Η έρευνα περιελάμβανε περισσότερες από 9.500 γυναίκες, τις οποίες οι επιστήμονες χώρισαν σε ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες. Η μια ομάδα ήταν εκείνες που πρόσεχαν πολύ την υγεία τους και απαρτιζόταν από γυναίκες που έτρωγαν κυρίως φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά. Ένα άλλο γκρουπ του οποίου η διατροφή ήταν πιο παραδοσιακή έτρωγε βασικά λαχανικά, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο, ενώ άλλες ομάδες αποτελούνταν από χορτοφάγους, άλλες από γυναίκες που έτρωγαν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα κι άλλες από γυναίκες που κατανάλωναν πολλά γλυκά.

Στην 32η εβδομάδα της κύησής τους, οι γυναίκες συμπλήρωσαν κάποια ερωτηματολόγια και εκείνες των οποίων το αποτέλεσμα του ερωτηματολογίου έφτασε στο 15% θεωρήθηκαν ότι είχαν το περισσότερο άγχος.

Δεν είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο πώς η κατανάλωση περιορισμένων ωμέγα-3 λιπαρών μπορεί να προκαλέσει άγχος, αλλά ίσως αυτό μπορεί να εξηγηθεί καθώς η χαμηλή παρουσία τους στο αίμα μπορεί να διακόψει την επικοινωνία των κυττάρων και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδράει στο ψυχολογικό στρες, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Παρόλο που παλιότερη έρευνα έχει δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών και εκτός της περιόδου εγκυμοσύνης μπορεί να επιδεινώσει το άγχος, οι συνέπειες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα έκδηλες κατά τη διάρκειας της κύησης. «Εξαιτίας των απαιτήσεων του βρέφους σε θρεπτικά συστατικά, μια έγκυος γυναίκα μπορεί να βιώσει πολύ σοβαρή έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών», λέει ο Chilton.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, όπως ξιφίας, σκουμπρί και καρχαρίας. Η κατανάλωση ψαριών χαμηλά σε υδράργυρο, όπως σολομός, βακαλάος, γατόψαρο και τόνος, δυο φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του άγχους, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και το Environmental Protection Agency.
newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις