Νικησε το Στρες

Σε βοηθά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις το στρες ή μήπως σε βλάπτει; Δες μερικές καλύτερες επιλογές και βγες κερδισμένος.

Το ξέρεις ότι, όταν είσαι αγχωμένος, καλό είναι να παίρνεις μερικές βαθιές ανάσες. Αντί γι’ αυτό πας και τρως ένα κρουασάν σοκολάτα (μπορεί και τρία). Σου φαίνεται παράξενο; Δεν είναι. Ο εγκέφαλός σου αναζητά στιγμιαία ικανοποίηση, όπως ένα ποτήρι αλκοόλ ή μία λαχταριστή σοκολάτα, σου λέει ο James Herman, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Αυτοί οι πειρασμοί ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, ενώ δρουν κατευναστικά στην αμυγδαλή, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα. Το πρόβλημα με αυτούς τους πειρασμούς, εκτός από τον κίνδυνο να παχύνεις και τη ζημιά που κάνεις στην υγεία σου (π.χ. με το αλκοόλ), είναι ότι μακροπρόθεσμα αυξάνονται τα επίπεδα του στρες ή μπορεί να νιώσεις χειρότερα. Οταν η ψυχολογία σου είναι πεσμένη, τότε μπαίνεις σε φαύλο κύκλο και δεν μπορείς να βγεις. Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ορεγκον βρήκε ότι οι μεσήλικες άντρες που υπέφεραν από χρόνιο στρες αντιμετώπιζαν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους είχαν λιγότερο στρες. Τι μπορείς να κάνεις; Τσέκαρε το πλήρες σχέδιο, για να αντικαταστήσεις τις τωρινές στρατηγικές σου με καινούργιες.
Σημερινή στρατηγικη - Τρως Γλυκό
Απόφυγε τη ζάχαρη. Τα γλυκά ενεργοποιούν τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, δηλαδή το τμήμα που ελέγχει τα συναισθήματα, λέει ο James Herman - γι’ αυτό νιώθεις ότι έχεις ανάγκη για γλυκό όταν είσαι αγχωμένος. Αντρες με υψηλότερα επίπεδα άγχους είναι πιο πιθανό να έχουν κι αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, σύμφωνα με επιστήμονες από την Ιαπωνία. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σου, σε επίπεδα παρόμοια με αυτά ενός διαβητικού.
Καλύτερη λύση - Φάε Λίγο Παγωτό
Ο λόγος που το γλυκό σε ανακουφίζει από το στρες οφείλεται περισσότερο στη γεύση του, σου λέει ο Herman. «Τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα έχουν συχνά καλύτερη γεύση, όμως οι θερμίδες δεν είναι απαραίτητες ώστε να έχει το τρόφιμο την ίδια επίδραση - όσον αφορά στην αντιμετώπιση του στρες». Αγόρασε μόνο μία μπάλα παγωτού και φάε την αργά. Οσο κρατάει η γεύση άλλο τόσο διατηρείται και η κατευναστική του επίδραση.
Σημερινή στρατηγικη - Βάζεις Ποτό
Το αλκοόλ φαίνεται πως ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, που σε ανακουφίζει από το στρες. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα, σου λέει ο William Pollack, σύμβουλος του ΜΗ σε θέματα ψυχικής υγείας. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, οι ειδικοί χορήγησαν ενέσιμο αλκοόλ σε άντρες που είχαν υψηλά επίπεδα στρες. Αυτοί, τελικά, είχαν άγχος περισσότερη ώρα σε σχέση με τους εθελοντές της άλλης ομάδας, στην οποία χορηγήθηκε placebo αντί για αλκοόλ.
Καλύτερη λύση - Βάλε Μουσική
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική αυξάνεις τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό σου. Ακου μερικά τραγούδια αρκετές φορές μες στην ημέρα. «Αυτές οι δόσεις ντοπαμίνης μπορεί να μειώσουν το άγχος σου, περιορίζοντας παράλληλα την ανάγκη σου για αλκοόλ» σε συμβουλεύει ο Edward Roth, καθηγητής μουσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Mίσιγκαν.
Σημερινή στρατηγικη - Κάνεις Restart
Σύμφωνα με έρευνα του Στάνφορντ, τα βιντεοπαιχνίδια διεγείρουν το μεσομεταιχμιακό σύστημα, μία περιοχή που συνδέεται με την ανταμοιβή. Αυτή η περιοχή δραστηριοποιείται περισσότερο όσο κερδίζεις. Δυστυχώς «τα περισσότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια μιμούνται το στρεσογόνο περιβάλλον μιας αγχωτικής εργασίας, γεγονός που μπορεί να αναιρέσει οποιοδήποτε όφελος θα είχαν για τον εγκέφαλό σου» λέει ο Michael Addis, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Κλαρκ.
Καλύτερη λύση - Βρες Χόμπι
Μάθε μία νέα γλώσσα ή κιθάρα. Μία δραστηριότητα που απαιτεί δεξιοτεχνία μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό σου και να σε γεμίσει ευχαρίστηση. Επίσης, ενώ θα κάνεις τη νέα δραστηριότητά σου θα βρεθείς σε μια κατάσταση προσήλωσης, τόσο έντονη που «θα χάσεις την αίσθηση του χρόνου και θα βρεθείς εντελώς συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις» σου λέει ο Michael Addis. «Θα σε ηρεμήσει τρομερά» προσθέτει.
Σημερινή στρατηγικη - Οδηγείς Πολύ Γρήγορα
Γιατί στους άντρες μας αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα; Γιατί λατρεύουμε τα extreme sports; Για τον ίδιο λόγο που μας γοητεύει η ταχύτητα. «Η ανάληψη κινδύνου αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ορμονών που απαλύνουν τον πόνο και το άγχος» σου λέει ο ψυχολόγος Michael McKee. «Αν όμως το κάνεις ενώ είσαι αγχωμένος, είναι πολύ πιθανό να σκοτωθείς. Είναι δύσκολο να υπολογίσεις τους πραγματικούς κινδύνους που συνεπάγονται οι ενέργειές σου» εξηγεί ο ειδικός.
Καλύτερη λύση - Αναβάθμισε τη Γυμναστική σου
Αν έχεις βαρεθεί τη συνηθισμένη προπόνησή σου, ίσως να μη σου προσφέρει την αύξηση ενδορφινών που έχεις ανάγκη για να αντεπεξέλθεις στο άγχος. Για να αντιμετωπίσεις το στρες, δοκίμασε κάτι καινούργιο: μάθε μία πολεμική τέχνη ή ξεκίνα να κάνεις ποδηλασία στο βουνό. Αυτές οι δραστηριότητες συνδυάζουν τη σωματική άσκηση με την ανάγκη για ανάληψη κινδύνου, χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή σου.
Σημερινή στρατηγικη - Κοιμάσαι στο Γραφείο
Μην αφιερώνεις όλο το χρόνο σου στη δουλειά. «Η συγκέντρωση και η παραγωγικότητα πέφτουν δραματικά όταν ο εγκέφαλός σου δεν έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί» σου λέει ο McKee. Επιπλέον, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, οι άνθρωποι που εργάζονταν 11 ή περισσότερες ώρες την ημέρα αντιμετώπιζαν σχεδόν 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις από αυτούς που εργάζονταν 7-8 ώρες την ημέρα.
Καλύτερη λύση - Κάνε Διάλειμμα
Για κάθε ώρα δουλειάς μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου πέντε λεπτά σε ένα μπλογκ. «Τα διαλείμματα θα βοηθήσουν τον εγκέφαλό σου να επεξεργάζεται νέες πληροφορίες, ενώ παράλληλα θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητά σου στη δουλειά» σου λέει ο McKee. Κατά τη διάρκεια της παύσης πάρε βαθιές ανάσες για 10 δευτερόλεπτα. Αυτό θα ενισχύσει την ικανότητα της καρδιάς σου να ανακάμψει από το άγχος.
Σημερινή στρατηγικη - Κρύβεσαι στη Σπηλιά σου
Αν το άγχος σε κλείνει στον εαυτό σου, υπάρχει εξήγηση: νέα έρευνα δείχνει ότι οι άντρες αντιδρούν στο στρες ενεργοποιώντας το μηχανισμό «πάλης ή φυγής», δηλαδή κρατούν πιο αμυντική στάση και κλείνονται στον εαυτό τους, ενώ οι γυναίκες όταν έχουν άγχος, τείνουν να γίνονται πιο κοινωνικές. Επίσης, βρετανική μελέτη συνδέει την κοινωνική απομόνωση με αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης μετά από ένα αγχωτικό γεγονός και με υψηλότερη παραγωγή των ορμονών του στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Καλύτερη λύση - Δες το Ματς με Φίλους...
...χωρίς να γκρινιάζεις σε όλο το ημίχρονο. Τα ξεσπάσματά σου μπορεί να επηρεάσουν και τους φίλους σου, με αποτέλεσμα να καταλήξετε να κάνετε φεστιβάλ Μιζέρια 2013. Οι κοινωνικές επαφές αρκούν για να ενεργοποιήσουν τους υποδοχείς GABA του εγκεφάλου σου, που ευθύνονται για τον έλεγχο του φόβου και του άγχους, γεγονός που με τη σειρά του ενεργοποιεί αισθήματα ηρεμίας και ικανοποίησης, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
 
 menshealth.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις