Καθίσματα (squat): 6 σοβαροί λόγοι για να μην τα παραλείπετε!


Τα καθίσματα (σκουότ/squat) είναι η πιο πολύτιμη άσκηση με βάρη και πρέπει να να μη λείπει από τα προγράμματά σας είτε είστε άντρες είτε γυναίκες.

Μπορούν να γίνουν εύκολα στο σπίτι με δυο κλασικά βαράκια που θα πρότεινα να είναι στην περιοχή των 15-20 κιλών έκαστο για τους άντρες και 7.5-10 κιλών για τις γυναίκες.

Τρία σετ των 8-10 επαναλήψεων μέσα σε μια μη split προπόνηση,τρεις φορές την εβδομάδα είναι πολύ καλά.

Αν κάνετε τα καθίσματα (σκουότ/squat) όπως στο βίντεο του link δεν θα έχετε το παραμικρό πρόβλημα με τα γόνατά σας αν και τελικά αυτό το ζήτημα είναι κάπως υποκειμενικό και θα πρέπει να κάνετε τα δικά σας τεστ.

Για να δούμε όμως εν τάχει τα βασικά πλεονεκτήματα που έχουν τα καθίσματα (σκουότ/squat):

1. Βοηθάνε όσο καμία άλλη άσκηση στο κτίσιμο μυϊκής μάζας σε όλο το σώμα.
Κι αυτό διότι όταν γίνονται με τη δέουσα ένταση δημιουργούν εξαιρετικά αναβολικό περιβάλλον λόγω της έκκρισης τόσο τεστοστερόνης όσο και αυξητικής ορμόνης.
Είναι αυτό που λένε ότι με με τα καθίσματα (σκουότ/squat) μπορεί κανείς να χτίσει μπράτσα.

2. Καις περισσότερο λίπος λόγω της μεγαλύτερης μυϊκής μάζας που βοηθούν να χτισθεί.

3. Τα καθίσματα συγκαταλέγονται στις πιο λειτουργικές ασκήσεις,αυτές που κάνουν την καθημερινότητά μας ευκολότερη με την έννοια ότι μιμούνται βασικές κινήσεις του σώματός μας που χρησιμοποιούμε ακούσια για συνηθισμένες δουλειές και αγγαρείες. 

Π.χ. το να σκύψεις να πάρεις δυο νερά των 9 κιλών και να τα πας σπίτι.(Αυτοί που έχουν να μεταφέρουν κόλα ή άλλα αναψυκτικά αντίστοιχης συσκευασίας είναι σίγουρο ότι ζορίζονται πολύ...)

4. Βοηθάνε στην διατήρηση της κινητικότητας γιατί δυναμώνουν τα πόδια όσο καμία άλλη άσκηση. Παράλληλα γυμνάζουν πολύ καλά το μέσο κορμό - όλους τους σταθεροποιητικούς μύες της περιοχής - πράγμα που σημαίνει καλή ισορροπία. Τα καθίσματα έχει βρεθεί ότι προστατεύουν καταλυτικά από τα πεσίματα προϊούσας της ηλικίας.

5. Αυξάνουν την αθλητική ικανότητα - σπριντ,άλματα κλπ - σε όλες τις ομάδες αθλητών και γι αυτό δεν υπάρχει ούτε ένας αθλητής που να μη τα χρησιμοποιεί.

6. Προστατεύουν από τους τραυματισμούς επειδή δυναμώνουν αποτελεσματικά τους τένοντες και τους συνδετικούς ιστούς.

Θα μπορούσε κανείς εν τέλει να πει ότι τα καθίσματα γυμνάζουν σχεδόν όλο το σώμα έτσι που καμία άλλη άσκηση δεν μπορεί.

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης

ifitnessbook.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις