Απομονωμένη ή Συμπυκνωμένη Πρωτεΐνη Ορού Γάλακτος; Ποια είναι η καλύτερη;

Αν πραγματικά σας έχουν μπερδέψει όλοι οι διαφορετικοί τύποι πρωτεϊνών, διαβάστε πιο κάτω για να δείτε τη διαφορά μεταξύ της απομονωμένης (whey isolate) και συμπυκνωμένης (whey concentrate) πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

Προτού εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ των δύο τύπων πρωτεΐνης, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε κάτι πολύ σημαντικό: Ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών που παρέχονται σχετικά με τις πρωτεΐνες προέρχονται από επιχειρήσεις οι οποίες πωλούν συμπληρώματα. Εάν ένας bodybuilder σας προτείνει μια συγκεκριμένη μάρκα πρωτεΐνης, ή κάνει εξωφρενικές δηλώσεις, όπως, «απέκτησα 7 κιλά καθαρής μυϊκής μάζας μόνο αλλάζοντας την πρωτεΐνη μου με τη Μάρκα Χ», ελέγξτε για να δείτε εάν έχει κάποιο συμβόλαιο με την συγκεκριμένη εταιρεία. Είναι λίγο γελοίο να διαβάζουμε ότι ένας πρωταθλητής bodybuilding ισχυρίζεται πως έφτιαξε τη διάπλαση του με την κατανάλωση του 50-80% των θερμίδων τους από σκόνη πρωτεΐνης, ενώ έχει υπογράψει κάποιο συμβόλαιο με την εταιρεία που την κατασκευάζει.

Λέγοντας το αυτό, είναι αλήθεια ότι ο ορός γάλακτος είναι σίγουρα μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Ο ορός γάλακτος έχει υψηλή βιολογική αξία (BV) και αυτό σημαίνει ότι η αναλογία των αμινοξέων είναι εξαιρετική για τη μυϊκή οικοδόμηση και ότι ένα μεγάλο ποσοστό της καταναλωθέντας πρωτεΐνης απορροφάται και χρησιμοποιείται από το σώμα. Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες από αξιόπιστους ερευνητές έχουν δείξει ότι ο ορός γάλακτος παρέχει οφέλη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο ορός γάλακτος είναι μια πρωτεΐνη γάλακτος η οποία είναι ένα υποπροϊόν της διαδικασίας παρασκευής τυριού. Σε ακατέργαστη μορφή, ο ορός γάλακτος περιέχει σημαντικές ποσότητες λίπους και λακτόζης (σάκχαρο του γάλακτος). Δεν θα θέλατε να τρώτε ωμό ορό γάλακτος. Γι αυτό διηθείται και επεξεργάζεται για να απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης και του λίπους. Αν έχετε ακούσει ποτέ την μικροδιήθηση ή «ανταλλαγή ιόντων», αυτές είναι απλές μέθοδοι για το διαχωρισμό του λίπους και της λακτόζης από την πρωτεΐνη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια πιο συμπυκνωμένη πρωτεΐνη – είτε συμπυκνωμένη είτε απομονωμένη.


Η Διαφορά μεταξύ Απομονωμένης και Συμπυκνωμένης

Η βασική διαφορά ανάμεσα στην απομονωμένη και συμπυκνωμένη είναι ότι η απομονωμένη πρωτεΐνη είναι πιο καθαρή. Με άλλα λόγια, η απομονωμένη περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη με λιγότερα λιπαρά και λακτόζη ανά μερίδα. Με βάση τα στοιχεία, ο απομονωμένος ορός γάλακτος περιέχει συνήθως μεταξύ 90-94% πρωτεΐνη ορού γάλακτος, ενώ ο συμπυκνωμένος περιέχει μια αναλογία 70-85%.


Τι να προτιμήσετε

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη και αντιμετωπίζετε πρόβλημα με αέρια και φούσκωμα, τότε ο απομονωμένος ορός γάλακτος μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Αλλά όντας πιο «καθαρή» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο απομονωμένος ορός γάλακτος είναι καλύτερος ή θα παράξει μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη. Ο συμπυκνωμένος ορός γάλακτος εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

Εκτός αυτού, οι απομονωμένες πρωτεΐνες ορού γάλακτος έχουν κάποια μειονεκτήματα: Πρώτον, είναι πιο ακριβές από ότι οι συμπυκνωμένες. Στις απομονωμένες πρωτεΐνες έχουν επίσης αφαιρεθεί μερικά από τα πιο πολύτιμα υποκλάσματα πρωτεϊνών κατά τη διαδικασία φιλτραρίσματος, όπως οι άλφα λακτοσφαιρίνες και οι γαλακτοφερρίνες, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, δεν κάνει μεγάλη διαφορά αν χρησιμοποιείτε συμπυκνωμένη ή απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Η διατροφή όσον αφορά την πρωτεΐνη είναι πολύ απλή: Για πρακτικούς σκοπούς μυϊκής οικοδόμησης, το σημαντικό είναι να καταναλώνετε 25-50γρ. πρωτεΐνης (ανάλογα με τις ανάγκες σας) κάθε τρεις ώρες. Είτε προέρχεται από απομονωμένο ή συμπυκνωμένο ορό γάλακτος, ασπράδια αυγού, κοτόπουλο, ψάρι, άπαχο κόκκινο κρέας ή οτιδήποτε άλλο, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.

Το κύριο όφελος από τις σκόνες πρωτεΐνης είναι η ευκολία. Πίνοντας την πρωτεΐνη σας είναι σίγουρα πιο εύκολο από την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την κατανάλωση της σε κάποια άλλη μορφή φαγητού.


Πηγή: Leehayward.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις