Ασκητική βουλιμία: H νέα «διατροφική» διαταραχή που μας προβληματίζει!

Μια μανία που έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με τη νευρική ανορεξία

«Λίγες θερμίδες ακόμη», λέμε συχνά και πιέζουμε τον εαυτό μας να τρέξει όσο περισσότερο μπορεί στο διάδρομο, να κάνει άλλους 10 κοιλιακούς ή άλλο ένα σετ ασκήσεων όσο αντέχει με σκοπό να κάψει ό, τι έφαγε και να επιτύχει πιο γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδρώνοντας και κατεβαίνοντας άλλη μία σκάλα στη ζυγαριά.

Πολλά άτομα πιέζουν τον εαυτό τους και υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να καταναλώσουν θερμίδες ασκούμενοι, να ακυρώσουν ίσως τα cheeseburgers και το παγωτό που μπορεί να έφαγαν. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως θερμίδες μπαίνουν- θερμίδες βγαίνουν και ρυθμίζουν το βάρος τους με υπερβολική άσκηση ανεξαρτήτως διατροφής.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως, επισημαίνοντας πως τα ποσοστά των ατόμων που αναπτύσσουν σχέση διαταραχής με την άσκηση προκειμένου να πετύχουν το ιδανικό σωματικό βάρος, ολοένα και αυξάνονται. Τις περισσότερες φορές πάει πακέτο με τη βουλιμία. Έχουμε δηλαδή ανθρώπους που καταβροχθίζουν μία πίτσα ολόκληρη και αθλούνται μέχρις ότου κάψουν όλες τις θερμίδες του... ένοχου φαγητού που κατανάλωσαν, ασχέτως αν ο οργανισμός, η καρδιά και οι μύες το αντέχουν. Ασθενείς εξαρτημένοι με την άσκηση και εμμονική με το κάψιμο λίπους και θερμίδων επισκέπτονται συνεχώς τα κέντρα διατροφικών διαταραχών και απεξάρτησης, ζητώντας βοήθεια για την ψυχαναγκαστική τους συμπεριφορά. Στο εξωτερικό, έχει καταγραφεί ήδη ως διαταραχή με τον τίτλο “exercise bulimia,” ή compulsive exercise.Αν πιάσετε κι εσείς τον εαυτό σας να υπερβάλει, ξανασκεφτείτε το!

theconcept.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις