Η Σημασία της Προθέρμανσης και της Αποκατάστασης

Η Σημασία της  ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ και της ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Πριν Από Κάθε Αθλητική Δραστηριότητα



Με την έναρξη της κάθε αθλητικής δραστηριότητας η προθέρμανση ενδείκνυται πριν τη  κυρίως άσκηση ώστε να προετοιμάσει τους μυς και την καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ακανόνιστων παλμών και ελαχιστοποιώντας τον πρόωρο σχηματισμό γαλακτικού οξέος από την αρχή της άσκησης.

Επίσης, οι μυς και οι αρθρώσεις πριν την άσκηση είναι κρύοι και άκαμπτοι, έτσι με τη προθέρμανση  ενισχύεται η διάταση των σκελετικών μυών, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο κακώσεων. Πολλοί ασκούμενοι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη διαδικασία της προθέρμανσης με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Το χαλάρωμα ή αλλιώς αποκατάσταση, αποτελεί κι αυτό ένα σημαντικό σκέλος σε κάθε προπόνηση, μιας και μειώνει προοδευτικά την ένταση μετά από μια αθλητική δραστηριότητα, επιτρέποντας την επαναφορά της κυκλοφορίας του αίματος και όλων των λειτουργιών του σώματος στα αρχικά επίπεδα πριν την έναρξη της άσκησης.

Με βάση τα παραπάνω η προθέρμανση και η αποκατάσταση θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε φυσικής δραστηριότητας ανεξαρτήτως του επιπέδου του ασκούμενου/αθλητή.




            Νίκη Μπιτσώρη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

fitnesspulse.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις