Ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός μυϊκών ομάδων στο γυμναστήριο;

Η συνηθέστερη απορία των ασκούμενων που έχουν στόχο κυρίως αύξηση μυϊκής μάζας ή απλά μυϊκής ενδυνάμωσης είναι η παραπάνω. Ανεξάρτητα από το επίπεδο και τον στόχο που έχει ο καθένας υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί.

Ο πιο συνηθισμένος είναι ο εξής: Μία προπόνηση στήθος με δικεφάλους, η δεύτερη προπόνηση πλάτη με τρικέφαλους και η τρίτη πόδια με ώμους. Άλλοι προτιμούν τον εξής συνδυασμό: Στήθος με τρικέφαλους, πλάτη με δικεφάλους, πόδια με ώμους. Άλλοι πάλι προτιμούν να προπονούν ξεχωριστά στήθος, πλάτη, πόδια και σε μία προπόνηση τα χέρια με τους ώμους. Άλλοι τίποτα από τα παραπάνω προτιμούν κάτι διαφορετικό. Τι είναι πιο αποτελεσματικό;

Οποιοσδήποτε συνδυασμός από τους παραπάνω μπορεί να είναι αποτελεσματικός για έναν αθλητή αλλά να μην είναι για κάποιον άλλον. Ακολουθείστε κάποιους βασικούς κανόνες και θα βρείτε τον τέλειο συνδυασμό για σας.


1) Μην προπονείτε ποτέ στην  ίδια μέρα μεγάλες μυϊκές ομάδες πχ Στήθος με πλάτη ή πλάτη με πόδια. Ή μόνες τους ή σε συνδυασμό με μικρότερες.

2) Οργανώστε το πρόγραμμα της εβδομάδας για να ξέρετε πόσες φορές την εβδομάδα θα πάτε γυμναστήριο. Εάν θα κάνετε τρεις προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα τότε θα φτιάξετε πρόγραμμα δύο μυϊκών ομάδων ανά προπόνηση, εάν μπορείτε να κάνετε τέσσερις και περισσότερες προπονήσεις έχετε την δυνατότητα και για περισσότερες παραλλαγές πχ μία προπόνηση μόνο για πόδια. Εάν πάλι έχετε χρόνο μόνο για δύο προπονήσεις τότε ο διαχωρισμός γίνεται ανά τρεις μυϊκές ομάδες, στήθος-δικέφαλοι-ώμοι στην μία προπόνηση, πλάτη-τρικέφαλοι-πόδια στην άλλη



3) Μην κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι. Ακολουθείστε ένα πλάνο για 5-6 εβδομάδες και δείτε εκ του αποτελέσματος τι έχει δουλέψει πάνω σας. Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα ακολουθείστε διαφορετικό πλάνο.
Νίκος Σπυριδαντωνάκης                                                                                                                                                

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις