Μικρότερος κίνδυνος άνοιας με ένα ψάρι την εβδομάδα

Οι άνθρωποι που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου στις περιοχές του που σχετίζονται με τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το εύρημα αυτό προστίθεται σε εκείνα που υποστηρίζουν ότι ο τρόπος ζωής καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις νοητικές λειτουργίες αργότερα στη ζωή και επιβεβαιώνει ότι τα ψάρια είναι απαραίτητα για μυαλό-ξυράφι.
Η παρούσα μελέτη, όμως, έχει μία ιδιαιτερότητα: έδειξε πως οποιοδήποτε είδος ψαριού είναι κατάλληλο για τον σκοπό αυτό και όχι μόνο τα «παχιά» (λιπαρά) ψάρια που περιέχουν τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Επιπλέον, δείχνει πως μόνο τα ψητά και βραστά ψάρια παρέχουν οφέλη και όχι τα τηγανητά.
«Η αλήθεια είναι πως μας εξέπληξε λίγο το γεγονός ότι δεν βρήκαμε συσχέτιση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ψάρια με τις ωφέλιμες επιδράσεις στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμς Μπέκερ, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Η νέα μελέτη βασίσθηκε σύμφωνα με tanea.gr, στην ανάλυση στοιχείων από 260 εθελοντές, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής και υποβλήθηκαν σε υψηλής ευκρίνειας μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (high resolution MRI).
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής» (AJPM), στη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης, όσοι εθελοντές έτρωγαν βραστό ή ψητό ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν κατά 4% περισσότερη φαιά ουσία στα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και κατά 14% σε εκείνα που είναι υπεύθυνα για τη νόηση.
Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το είδος του ψαριού που κατανάλωναν.
Αντιθέτως, δεν υπήρχε όφελος στους εθελοντές που κατανάλωναν συστηματικά τηγανητά ψάρια – πιθανώς διότι οι υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος καταστρέφουν τα ωφέλιμα συστατικά των ψαριών.
statesmen.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις