Προστατευτείτε από τον ήλιο... τρώγοντας υγιεινά

Ο καυτός ήλιος, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το σκηνικό των ημερών. Η έκθεση στον ήλιο λίγη ώρα, κάθε μέρα, κάνει καλό. Η παρατεταμένη όμως έκθεση κάνει μόνο κακό αφού ενεργοποιούνται οι ελεύθερες ρίζες του δέρματος που έχουν άμεση σχέση με την πρόωρη γήρανση και συνεπώς με τον καρκίνο του δέρματος.

Μαζί με τη χρήση λοιπόν του αντηλιακού και τη μειωμένη έκθεση στον ήλιο, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μας προστατεύσει και να βοηθήσει το δέρμα μας από μέσα προς τα έξω.

 Ποια είναι τα βασικά τρόφιμα που μας βοηθούν το καλοκαίρι;

•    Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι, πρωταγωνιστής των αντιοξειδωτικών ροφημάτων, περιέχει  ένα αντιοξειδωτικό, τη γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3, που μπορεί να κάνει θαύματα για το δέρμα. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές, και μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι 100 φορές πιο ικανό από την βιταμίνη C και 25 φορές ισχυρότερο από την βιταμίνη Ε.
•    Μαύρη σοκολάτα
Ένας σοκολατένιος πειρασμός! Ποτέ δεν θα τον αρνηθούμε! Αρκεί η σοκολάτα να αποτελείται από 75% κακάο, καθώς μόνο αυτή μπορεί να μας δώσει όλα τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά, και ιδίως τα φλαβονοειδή. Απλά φροντίζουμε να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 175 γραμμάρια την εβδομάδα.
•    Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι σημαντική πηγή λυκοπένιου, ενός πολύ ισχυρού αντιοξειδωτικού που είναι γνωστό κυρίως για την ικανότητά του να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Παράλληλα, προστατεύει μακροπρόθεσμα και από την υπεριώδη ακτινοβολία.
•    Καρπούζι
Το καρπούζι περιέχει 40% περισσότερο λυκοπένιο από την ντομάτα. Επίσης, το καρπούζι περιέχει χολίνη, που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως και βιταμίνη C.
•    Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα, όπως και άλλοι ξηροί καρποί, περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε και σεληνίου, δύο σημαντικών αντιοξειδωτικών για το δέρμα. Η βιταμίνη Ε βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και επιβραδύνει τον σχηματισμό ρυτίδων. Ταυτόχρονα, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν ουλές, ραγάδες ή σημάδια από ακμή.
•    Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ασταξανθίνη. Είναι 1000 φορές πιο αποτελεσματική από την βιταμίνη Ε στο να επιδιορθώνει την ζημιά που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και να διατηρεί το δέρμα μας σφιχτό και νεανικό. Τα λιπαρά ψάρια (όπως η πέστροφα, η σαρδέλα) ενυδατώνουν το δέρμα, και το κάνουν να φαίνεται λαμπερό.

•    Κεράσια
Τα κεράσια είναι πολύ πλούσια σε ένα συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό που παράγει μελατονίνη, η οποία προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης, ενεργοποιεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων, οπότε μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση πανάδων από τον ήλιο.
•    Καρότα
Το β-καροτένιο που βρίσκουμε στα καρότα όχι μόνο προλαμβάνει την ζημιά του ηλίου, αλλά μπορεί και να την αναστρέψει.
•    Ρόδι
Το ρόδι προσφέρει εκπληκτική προστασία από τον ήλιο, με την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Οι ιδιότητές του για κυτταρική ανάπλαση ξεπερνούν πολλά τρόφιμα, και επιπλέον βοηθούν στο να μην αποδομείται το κολλαγόνο του δέρματος.
Μαζί με το αντηλιακό σας λοιπόν εφοδιαστείτε και με τα απαραίτητα τρόφιμα και φρούτα και προστατευτείτε από τον ήλιο πιο αποτελεσματικά χωρίς να επιβαρύνετε το δέρμα σας.

http://www.kontranews.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις